Rösträtt och ägg!

Idag skall vi fira kvinnlig rösträtt. Idag är det alltså 100 år sedan kvinnorna i Sverige fick rösträtt. Cirka 25 år innan jag föddes. Det känns lite konstigt att tänka på att vi inte har haft rösträtt i Sverige så väldigt länge. Konstigt att tänka att världen har fungerat och fungerar i en uppdelning av människor. Kvinnor kunde alltså inte ta ansvar för sina egna värderingar och ideal eftersom de var just kvinnor. Styrda av känslor och inte förnuft och därmed kunde de inte vara med att bestämma om Sverige. Är det så fortfarande. Ja, tyvärr är det nog så. Varje gång jag ser en film så ser jag hur nedvärderande det är att vara kvinna. Den dagen ”fitta”, ”kärring”, ”hora” osv inte står som skällsord så kanske något börjar hända i verkligheten. Fortfarande och kanske mer än för 40-50 år sedan bedömer man kvinnor utifrån sitt utseende och hur många filmer har ni sett där det tas för givet att det är kvinnorna som fixar käk och omvårdnad. Väldigt sällan männen. Man har förbjudit N-ordet men det är fritt fram att kalla någon ”fitta”. Hysterikor är också bara kvinnor och säga vad man vill men i mitt huvud uppfattas det i alla fall inte som positivt, för att inte tala om de män som så fort en kvinna blir berättigat förbannat menar att hon antingen har PMS eller behöver ett ligg.

Vi läste ju precis om hur SD reagerade när en kvinna hade läckt eller inte läckt att någon man i deras parti tog en kvinna på brösten mot ägarens vilja. Kvinnan som hade läckt till pressen fick gå, medan mannen som hade tagit en kvinna på brösten anmälde kvinnan för förtal till trots för att han erkände att han hade gjort det som kvinnan hade läckt. Är det möjligt. Hur tänkte han. Men jag undrar ibland när jag hör, ser och läser om männen verkligen tror att brösten är kvinnans ägodel eller det faktiskt är mannen som äger kvinnans bröst och andra delar av kvinnan. Men hur som helst så blev det mannen som fick sympati för att han kände sig kränkt. Inte den kvinnan som han hade kränkt. Hon hade faktiskt lärt sig sin läxa redan tidigare. Nämligen att det inte är någon idé att göra en sak av det. Bättre att bara acceptera och gå vidare. Kvinnlig rösträtt eller inte.

Katarina Frostensen är väl en av de som försvarar männens rätt till kvinnornas kroppar. Nu har hon alltså skrivit en bok där hon pratar om lögner och förtal från kvinnorna som satte dit hennes man. Hon kallar dem visserligen inte för ”fittor”, utan hon kallar dem för furier, hämndgudinnor och avundsamma. Undrar vad de är avundsamma för. Kanske för rätten att få kränka andras kroppar. Inte vet jag. Men det låter lite speciellt när hon beskriver deras flykt till Paris när det hettade till om öronen på Jean Claude. Hon beskriver deras förhållande som en kärlekssaga, där de ligger i trånga sängar tätt tillsammans, dricker rödvin och röker cigaretter. Man kan undra sig lite över mognadsgraden hos dessa två som flyr från verkligheten tillsammans i en ändlös kärlekssaga. Ungefär som Romeo och Julia beskriver hon deras förhållande. En värld som inte accepterar att de älskar utöver alla normer och ideal. Undrar mig över hur många män som Katarina Frostensen har tagit på, just det en kroppslig del som man väl inte får skriva ut i ord mot dennes vilja. Likväl jag skall inte ifrågasätta hennes kärlek till sin man. Jag vet med mig själv att även om de jag älskar skulle begå ett mord så hade jag inte slutat att älska dem. Men och åter men jag hade inte älskat att de hade mördat. På mig verkar det dock som om Katarina Frostensen även älskar sin mans övergrepp på kvinnor och menar att det är kvinnornas fel. Så långt har vi alltså kommit efter 100 år med rösträtt. Men man kan väl alltid skylla på att det gick lite vilt till på killars vis. Det är så killar är!!

Men häromdagen blev jag verkligen glatt överraskad över en annons. Ja, annonser är ju reklam och kanske inte något att bli varken glad eller ledsen över. Men denna annons pratade om datummärkning, något som jag brinner en del för. Jag blir alltid lite förtvivlad över människor som tittar på den där bäst före datumen för att därefter kasta produkten ifråga om det har gått en dag över bäst före datumen utan att varken smaka eller se på hur produkten ser ut. En hel generations kunskap om mat har försvunnit ut i det blå. I detta fallet var det ägg. Jag har slagits en del för ägg som mina nära har försökt att kasta eftersom bäst före har gått över några dagar. Jag själv som är uppväxt på en bondgård har ju varit med om att samla in ägg som hönorna lade ibland på ganska konstiga ställe, där man inte upptäckte dem med en gång. Det var bara att testa om de var ätbara eller inte. Väldigt lätt, rotera dem eller testa i vatten. Annars kunde man ju kasta dem på en stallvägg, vilket vi ibland roade oss med. Den lukten kommer man ihåg som spreds då. Det fanns inget tvivel om att det ägget hade passerat bäst före datum. Det ägget gjorde bäst i att hamna på en stallvägg menade vi. Jag har ju själv även druckit mjölk där bäst före datumen har gått över med flera veckor. Det är också väldigt lätt att smaka och också till dels se om mjölken är användbar eller inte. Mina föräldrar sa bara att den är blåsur, mjölken alltså och när den var det så skulle man inte dricka den. Man såg faktiskt på färgen. Men annars kan man ju alltid testa att smaka eller hälla ner mjölken i kaffe. Då ser man direkt om man skall koka nytt kaffe. Men alltså nu försöker man ju att informera människor om att äggen faktiskt är ätbara även om bäst före datumen har gått ut.

Är man osäker så kan man ju alltid bli lufterian. Visste faktiskt inte vad det var för något förrän nu. Det finns alltså människor som tror att man kan leva av luftens energi och inte behöver mat eller dryck. Fantastiskt vad man kan få folk att tro på. Tyvärr var det några som var föräldrar som trodde på det. Deras dotter kom in på sjukhus och var mycket nära döden efter denna svältkuren. Hon kunde alltså inte leva på luft. Men det är inte så många som är lufterianer av förklarliga skäl. De finns ju inte så länge. Men någon har tydligen gett sitt medgivande till att de bara får äta och dricka 2-3 gånger i veckan. De borde väl inte kalla sig lufterianer då, tänker jag. Men man bör alltså inte testa det på ett barn. Barnet har tydligen lite svårt att förstå luftens energi.

Annars så har vi ganska stabil värme här på Costa Blanca just nu. Inte under 15 grader på nätterna och inte över 30 grader på dagarna. Ganska behagligt med andra ord. Igår kom min belgiska granne över för att ta adjö. Hon åkte till Belgien med flyg nu i morse. Det blev ett ganska tårdränkt avsked. Hon kommer inte tillbaka förrän den 3 augusti nu. Blir ett kärt återseende. Hennes man stannar ytterligare några dagar. Själv åker jag ju snart till Sverige för att fira student i Örebro. Jag och mina hundar denna gången. Hoppas på varmt väder även i Sverige. Alltid underbart att få träffa mina barn och barnbarn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s