Student!!

Student 2019 är nu avklarad. Mycket jobb in i det sista men bra blev det. Vädret gav inte något att önska. Tänk upp mot 30 grader i Sverige den 5 juni. Oemotståndligt. Visserligen fick vi, jag alltså och hans familj lite kalla fötter när vi insåg hur det skulle bli att sitta och äta i gassande sol med termometern upp mot 30 grader i skuggan. Inte vet jag hur många grader det innebär i solen, men en sak är säkert, varmt är det, närmast omöjgligt att njuta av maten, och troligen lockar solen nästan till fylleri för att släcka solen om man nu har tillgång till nästan obegränsat med vin, öl, cider och en del andra alkoholhaltiga drycker. Visserligen fanns det ju också vatten att tillgå, men hur många väljer det alternativet när det skall bli fest. Några absolut, men inte alla. Här fanns ju också en hel del ungdomar, mellan 17 och 30 år som hade bestämt sig för att fira student. Jag och min son körde alltså och köpte sådana där trekantiga solsegel, två stycken. Skitbilliga, 135 kronor på Jysk. Vi räknade ju klart inte med att de var så hållbara. När vi inhandlat segel så insåg vi ju att vi också måste ha lite grejor att sätta upp dem med. Alltså till ett byggvaruhus för att inhandla, stålvajer, krokar och en massa andra småting som jag inte vet namnet på. 750 svenska kronor hamnade kvittot på. Jaha, billigt segel, men uppsättningsanordninge skall vi alltså förvara i kassaskåp, åtminstone i förhållande till segeln. Efter mätande och klättrande och lite misstag så fick vi upp segeln. Blev jättebra. Jag som älskar tältkänslan fick ju den känslan nu också. Ute, men lite tak över, det är något visst med det tycker jag. Grannfrun hade tydligen uppmärksammat våra gemensamma ansträngningar och kommenterade hur bra vi samarbetade. Hon menade att hon inte kunde samarbeta med sin son. Antingen var hon eller sonen kanske mer viljestarka än vad jag om min son är, eller så är det helt enkelt så att han bestämmer och jag gör vad han säger till mig att göra. Själv trodde jag i alla fall att det var så enkelt, kanske, kanske inte.

Vi har faktiskt samarbetat i flera dagar med både mat och tankar kring festen, vilket jag har tyckt gått jättebra. Jag har haft jättekul att få förmånen att delta aktivt i förberedelserna. På dagen D hade vi bara lite mat till att göra iordning. Sådant som man inte kan frysa eller göra i förväg till exempel Waldorffsallad, hjortronsås, remoulad och hovmästarsås. Nej, förresten minneslucka, remoulad och hovmästarsås var redan färdiga, som det mesta annat. Startade klockan 07:00 med detta och var klara redan innan 09:00 med dessa förberedelserna. Dekoration och bordsdukning kvarstod. Alltså allt det där som bara är kul. Det är sådant man skulle tycka är kul hur stressigt det ändå kan bli. Åtminstone tycker jag det. Allt det där som var jobbigt var redan undangjort, så nu var det bara att njuta av festen. Jag för min del valde dock bort att möta studentflickan vid utsläppet. Mina ben ville inte riktigt, så jag gav dem en välbehövlig vila och väntade i huset till huvudpersonen och festdeltagarna skulle dyka upp. Festdeltagarna kom ganska snabbt, i alla fall några av dem. Jättehärligt att få träffa fler av mina barn, noga räknat ett till, min dotter och hennes man + hennes son och hans flickvän. Jättekul att träffa dem. Därefter kom ju den ena efter den andra. Några som jag kände igen, det var ju fyra år sedan den här familjen firade student sist, så en många av gästerna hade jag inte sett på si så där 4 år. Jag är ju ganska säker på att jag har förändrats en del på 4 år, men tänk på hur en 13-åring förändras till den är 17. På de åren sker det faktiskt en hel del. En del kände jag i alla fall igen utseendemässigt, men namnen var det värre med.

Festen blev hellyckad och huvudpersonen klarade av att hålla sig på fötterna hela tiden, tack vare föräldrar som häll fram vattenglas till henne så länge hon var inom synhåll. Det kostar på att börja med champagne klockan 07:00 på morgonen för att därefter fortsätta hela dagen med denna dryck. Det kom och gick människor hela dagen och lite efter 24:00 tunnades det ut. Då var det en del som skulle sova över som gick och lade sig medan min dotter, jag och min son och någon till, sprang omkring med glas, stolar, flaskor och överbliven mat någon halvtimmme till. Var skönt att vakna och gå ut till avdukade bord och mycket iordningsställt. Jag har ju varit med om fester, där jag nästan inte har velat vakna för att jag vet vilken röra som har åstadkommits. Jag blir nästan spyfärdig när jag dagen efter skall tömma gammal öl och mat som har invaderats av flugor och allt annat under natten. Det slapp vi. Visserligen har min son inte klarat av att slappa av idag heller. Han har plastat in och fryst ned mat, plockat flaggor, punkterat ballonger osv. Själv har jag verkligen tagit det lugnt idag. Några åkte iväg och badade, det är verkligen varmt idag också. Min son och några andra är nu iväg och spelar någon form av golf, där man istället kastar freesbee. Har glömt vad det hette. Han, min son behövde verkligen det, då han mestadels har gått på som en duracellkanin i flera dagar nu. Jag fick en känsla av att batteriet började ta slut.

2 kommentarer

  1. Det är ett evigt pyssel när man är mitt i det hela och så skönt när allt är klart och fungerat fint. Så där 7-8 år innan min grabb T tar studenten, då vill jag vara med.

    Gilla

  2. Nu blir det väl lite efterjobb också kan jag tänka.

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s