Nypotatis!!

Midsommarhelgen är snart förbi. Midsommarafton i Spanien är inte som midsommarafton i Sverige. Ingen matjessill eller nypotatis här inte. Kanske jag kan få tag i det någonstans men för inte det detektivarbetet. Säkert hade jag kunnat hitta något alternativ i någon av ”svenskaffärerna” här. Jordgubbar finns ju hela året men de svenska jordgubbarna finns ju inte och säga vad man vill så smakar de ju i särklass bäst. Likadant är det med nypotatisen. Den skall helst inte transporteras. Allra helst skall man gå och gräva upp den själv och lägga den direkt i kokande vatten. Då smakar den verkligen mmmm!! Oslagbart med en klick smör men går också att äta kall till frukost nästa morgon. Nästan som dessert. Prata om att närodlat är bäst. Nypotatis är verkligen en svensk delikatess. Jag blev verkligen besviken första gången jag letade efter nypotatis i Norge. De sade att javisst har vi nypotatis, men det visade sig att det handlade om årets skörd av potatis. Stora och fullvuxna potatisar. De förstod inte vad jag snackade om när jag sa att de skulle vara små. Ju mindre desto bättre. De hade aldrig sett svenska pensionärer stå och handplocka de minsta potatisarna i affären. Förstod inte vitsen med det. Nu är jag ju själv pensionär, men tyvärr så har jag inte tillgång till de svenska nypotatisarna här eller troligen inte någonstans förutom i Sverige. Övriga världen förstår inte vad jag pratar om. Det finns några små potatisar som är vakuumförpackade i den engelska affären, smaken går inte att jämföra men man får ta vad man har. Jag fick faktiskt inte ens tag i spanska jordgubbar på midsommarafton eftersom de var slutsålda när jag så småningom pallrade mig till affären. Fick nöja mig med körsbär, blåbär och hallon. Det gick ju bra det med. Kanske inte heller någon direkt midsommarkänsla att tala om här i Spanien. Kanske jag skall planera in en resa till Sverige vid midsommartid någon gång för att se om jag kan få den där midsommarkänslan. Det handlar ju inte bara om maten, det är ju allt det runt omkring också. Blomsterkransarna i håret, klä och resa midsommarstången. Dansa små grodorna och springa i säck. Troligen mest nostalgi. Känns som den perfekta midsommaren i mina drömmar, men troligen existerar den inte längre. Måste väl i så fall ordna den helt och hållet själv och det kan ju bli ett problem. Kan ju inte vrida klockan tillbaka och har ju inte längre någonstans i Sverige att ordna den på. Får nog nöja mig med mina minnen. Och de är ju intresserad fy skam. Troligen bättre än verkligheten. Det är ju så med minnen, man kommer ihåg allt det positiva och inte så mycket av det negativa. Kommer inte ihåg de regniga och kalla midsomrarna och inte heller all stressen för att allt skulle fungera eller att någon var sur och på dåligt humör. Konklusionen blir att minnena är bättre än verkligheten.

Jag har fått en ny IPad! Ja, inte precis fått, den var dyr. Min gamla lade bara av. Gick inte att ladda längre. Den gick inte heller att laga. Har haft den inlämnad och fick betala femhundra kronor för en felsökning där man konstaterade att den var död. Begravningskostnaderna tillkom. Om Apple skulle ta hand om den och begrava den på ett klimatsmart sätt så tillkom transportkostnaderna. Nu har jag begravt den i ett skåp istället. Kanske inte så klimatsmart. Så då återstod att beställa en ny. Hade faktiskt inte helt förstått hur beroende jag hade blivit av min IPad. Beroende av något slag skall man ju inte ha så jag har försökt några veckor utan, men den gick faktiskt inte att ersätta varken med mobilen eller laptop. Jag bestämde mig för att ta kostnaden. Apple är inte så dumma att de har kvar gamla modeller som de kanske kunde sälja till ett något billigare pris så det fick bli en helt ny IPad Pro. Bor ju i Spanien så jag gick in på de spanska sidorna. Bestämde mig för modell och keyboard. Eftersom jag skriver mycket på min Ipad måste jag ha ett keyboard också. När jag kom till vilket språk jag ville ha det på så fick jag en hel del alternativ som klart spanska, men också ryska, kinesiska, engelska och så vidare. Men inte svenska. Inte heller norska. Alltså keyboard utan å,ä och ö, men med en massa andra tecken som jag inte förstod. Försökte alltså då beställa från svenska Apple istället. Omöjligt att få det till en spansk adress där. Vad göra. Ringde Apple i Sverige. Säga vad man vill om Apple men deras supporttelefon är ett under av vänlighet och hjälpsamhet. De gjorde vad de kunde, men det visade sig att killen som hjälpte mig satt i Grekland och pratade med mig och han var tvungen att också gå in på de spanska sidorna. Han förstod inte spanska. Fick översätta till honom, och det blev ju ungefär som om en blind leder en döv. Men han gjorde sitt bästa. Han ville bli polis. Vi hann ju också med lite personliga frågor. Han erkände sin begränsning och jag fick prata med en tjej istället. Han inte fråga henne var hon fanns i världen. Hon lovade i alla fall att ordna allt. Nästa dag hade jag en ny IPad. Och ett spanskt keyboard!!! Nytt försök alltså. Bara att ringa igen. Lika vänliga och serviceminded. Klart de skulle hjälpa mig. Nästa dag hade jag en liten Van här som hämtade mitt spanska keyboard. Vilken service, skicka en egen transport för att hämta keyboardet. Inte illa! Undrar hur klimatsmart det är. Snabb service i alla fall. Men än så länge har jag inte fått mitt beställda och betalda svenska keyboard. Spännande att se hur detta skall sluta. Dessutom har de nu ändrat på laddning en så att jag inte kan använda några av alla mina tidigare laddningskablar. Smart va? Men kanske inte klimatsmart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s