Värme i Spanien!

35 grader är varmt. På väderprognosen stod det 29 grader, men det är 35 grader. I nästa vecka står det att det skall bli 33 grader, antager att det då i verkligheten går upp mot 40 grader. Alltså ändå varmare. Men värme är ju det vi önskar oss, det är ju därför jag flyttade till Spanien. Värme och sol. Ja solen skiner, men brun lär jag inte bli. Vem kan ligga i solen när det är 35 grader i skuggan. Antager att blodet hade börjat koagulera om man skulle steka sig i solen. Ja, då hade verkligen ordet steka sig passat in. Känns som om man skulle kunna steka ägg i solen. Kanske jag skall försöka att göra det, har alltid undrat. I Frankrike var det tydligen 45 grader igår, så det är ju inte bara i Spanien som man kan steka sig. Men likväl det är ju ganska normalt för Spanien vid den här årstiden. Jag undrar lite över att man skriver om att man arrangerar kylrum på olika ställen. Jag har aldrig hört att man har haft sådana rum i Spanien eller i Egypten för den delen där det brukar vara ännu varmare. Kan det vara så att man räknar med att folk i Spanien och Egypten plus några andra ställe i världen tål värmen bättre än de som bor norr om Spanien. Lite konstigt, men skulle inte förvåna mig, när jag ser byggnadsarbetarna här arbeta i gassande solsken. Förr i världen var det nog lite annorlunda eftersom man ju alltid har hört talas om siestan i Spanien. Den märker man dock inte så mycket av. Det är nog så att övriga världen har gjort så att även i de varmare länderna arbetar de mitt på dagen numera. Affärerna stänger ju inte heller för siesta, allt är igång. För att inte tala om marknaderna som är i full verksamhet mellan klockan 10:00 och 14:00. Jag vet inte om någon av er har gått på marknad i Spanien under juni, juli och augusti. Många har gjort det garanterar jag er. Det är fullt på marknaderna. Kanske man handlar mer när hjärnan är omtöcknad av värmen. Tänka kan man i alla fall inte så det är lätt hänt att man säger ja utan att mena det när man får kontakt med en nog så överbevisande försäljare. Personligen hade jag nog handlat mer om det var öppet mellan klockan 19:00 och 23:00. Då är vädret helt fantastiskt underbart här.

Mitt på dagen sitter man mest i skuggan och jag har i alla fall några fläktar på mig medan jag varvar med att gå upp och i poolen. Vattentemperaturen ligger ju på över 30 grader men det svalkar likväl. Alltså dagarna tar man sig igenom liksom. Ja ibland mer än det, jag målar. Ser på youtube om hur man skall göra, och ser där helt underbara målningar. Försöker göra likadant, men något händer under tiden så mitt liknar mest hela tiden någon som har tappat en flaska ketchup med morotspuré och en och annan aubergine. På youtube blir det vackra blommor och underbara fjädrar som de gör med några få handrörelser, men mina blir aldrig i närheten av det. Väldigt skönt att jag köpte fläktar förra året. Ja, inomhus behöver jag dem inte, där har jag airconditon, men utomhus är de bra att ha förutom när man målar. Färgen torkar på ett komma nix i värmen men det går ändå fortare när man dessutom blåser på den med en fläkt. Ja, jag skulle ju kunna sitta inomhus och måla, men jag är ju svensk så i det här vädret kan man bara inte gå inomhus. Fortfarande känns det som att man ju måste passa på när solen skiner och njuta av den. Med spanjorerna är det annorlunda, de är lite klokare tror jag. Ville spanjor går ut frivilligt om det inte är för att jobba mitt på dagen. Nej det är på nätterna som de lever upp. Själv har jag anpassat mig lite till det. Lägger mig väldigt sent, ja si så där vid ett, två tiden på natten och har den sista veckan sovit fram till åtta i alla fall. Jag vilar ju fortfarande min hälsena, även om det inte verkar som om det har någon effekt. På dagen sitter jag som sagt i skuggan och när jag blir trött lägger jag mig och vanligtvis slumrar jag nog in då och då, så det är ingen risk att jag inte får tillräckligt med sömn. Eftersom jag lyssnar en hel del på böcker så märker jag det genom att jag plötsligt upptäcker att jag inte längre hänger med i handlingen. Då har jag somnat till och boken bryr sig inte, den bara maler vidare. Det är faktiskt väldigt mycket svårare att hitta tillbaka i handlingen på en ljudbok än på den gamla goda tiden när man fortfarande läste fysiska böcker som man vände blad efter blad i. Visserligen löper man inta samma risk att ha brutit näsan av att en tjock bok landade på den i insomningsögonblicket, men i regel klarade man ju det utan fysiska skador.

Ikväll skall jag fortsätta med min högtrycksspolning av klinkerna här och helst också av bilen. Man kan inte göra det heller mitt på dagen längre även om vatten svalkar eftersom det verkar som om vattnet förångas nästan innan den hinner hamna på klinkern. Bilen skall vi inte prata om, den är torr innan man hinner gnida bort smutsen på den. I gengäld har jag fått mycket vatten i mitt förråd. I det förrådet där jag har någon konstig form av näringstunna till plantorna i trädgården. Den fungerar så att det kommer in vatten i en tunna som jag har hällt näring i och därefter går detta vattnet ut till växterna när de bevattnas. Den har fungerat perfekt i 4 år tror jag. Men plötsligt började vattnet i stället att rinna ut i det förråd där den är placerad. Översvämning alltså. Torka golv, undersöka vad som har hänt. Förstår inget, försöker med att skruva av topplocket (så heter det nog inte, men det är det enda jag kan likna det med) känner inuti om det har blivit stopp i något rör eller något, men icke. Rinner över igen, torkar golv. Stänger av kranarna in och ut, rinner inte över men plantorna får alltså inget vatten heller och det nu när det är 35 grader. Skruvar på igen, rinner över igen. Min poolskötare kommer och jag förklarar problemet för honom. Han plaskar in i det vattenfyllda förrådet. Han sätter på topplocket och plötsligt rinner det inte över längre. Hur kan det komma sig. Han menar att jag inte hade skruvat på topplocket tillräckligt hårt. Kan det vara så. Återstår att se. Men golvet i förrådet är anmärkningsvärt rent nu. Sista gången jag torkade upp översvämningen så var vattnet lika klart som det är i kranen. Alltid något gott. Nu undrar jag bara om jag kan öppna topplocket igen och hälla ner näring. Väntar några dagar med det för att se hur det blir nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s