Mina hundar vill emigrera, kanske till Ystad!

Mina hundar vill emigrera! Jag inte bara tror det, jag vet det! De vill i alla fall emigrera i augusti och det beror inte på värmen. Värmen klarar de bra av, men alla raketer och kanonskott. Jag har ju lärt mig att man aldrig skall visa att man tycker synd om en hund eftersom de då tror att det som de reagerar mot är farligare än vad det i verkligheten är. Jag har försökt med den metoden, men den fungerar inte alls på mina hundar. De tittar istället på mig som om de tror att jag är dum i huvudet som inte förstår att man skall krypa in i sig själv och gömma sig under något när smällandet börjar. Sedan slutet av juli och hela augusti hitintills har man skjutit, låter som kanonskott, avfyrat raketer nästan dygnet runt. Ibland vaknar jag av att hundarna krafsar vilt på mig mitt i natten, det skjuts runt oss då. I början när jag var i Spanien så rusade jag upp på min översta altan och tittade på raketerna, inte så längre. Det är vardagsmat och jag reagerar inte alls med att jag måste se, men hundarna reagerar. De vill inte se, försöker gömma sig och Pippi som är räddast försöker att krafsa hål i mig så att hon kan gå in och gömma sig inuti i mig, tror jag. Låter lite barbariskt, men det är så jag uppfattar henne. Det hjälper inte att jag försöker att inte reagera. Inatt måste de tydligen varit helt utmattade, eftersom jag vaknade i soffan i vardagsrummet på morgonen, med hundarna kvar i min säng. De brukar ju alltid följa efter mig annars, men inte så idag. De låg kvar ensamma i min säng. Jag själv kommer inte ihåg att jag bytte sovplats under natten. Kommer bara ihåg att jag gick och lade mig som vanligt, alla de där sovbestyren gjorde jag, alltså borsta tänderna, tvätta mig, ladda allt som skall laddas, telefoner, klockor, hörlurar, paddor och allt annat som skall sättas på laddning nuförtiden. Det är ett helt företag innan man äntligen kan lägga huvudet på kudden. Allt det gjorde jag som vanligt, men någon gång i natt hade jag tydligen fått för mig att byta sovplats. Man sover gott även på soffan i vardagsrummet så det var inga problem med sovandet, men visste inte att jag gick i sömnen och det visste tydligen inte hundarna heller eftersom de låg kvar på ursprungsplatsen. Men raketerna haglar i Spanien, visserligen året runt, men i augusti är det även dygnet runt. De firar väl att det är semestermånad och något okänt helgon som inte har emigrerat.

Kanske de emigrerar till Ystad. Har just läst att det är en plats man inte skall missa som en sevärdhet i Sverige. Inte visste jag det när jag växte upp där. Hade faktiskt inte en aning om att det var en av våra bäst bevarade medeltidsstäder. Jag trodde faktiskt att den hängt med in i 2000-talet, ja inte när jag växte upp, då var det 1900-talet. Men visst är det en fin stad och tänk bara så många mord som har klarats upp där. Då tänker jag på bland annat Wallander som har klarat upp så mycket brott i Ystad och dess närhet. Men jag skulle ju vara lite betänksam med tanke på att så mycket tycks hända i Ystad som Wallander måste involvera sig i. Men Mariakyrkan från 1200-talet och Gråbrödraklostret också från 1200-talet är imponerande byggnader som gör att jag till och med kan ursäkta religionen en del. Deras byggnader är ganska fina, så något gott har de tillfört världen, annars mest ont. Sandskogen och stranden är också något som jag har många ljusa minnen från. Jag minns ju min barndoms somrar som alltid varma och soliga. Minnen är något fint, man kommer ihåg det fina och har glömt allt regn som troligen också fanns. Skönt att det inte finns så mycket bildbevis från min barndom och att de som finns alltid var i samband med något som var bra så att jag i lugn och ro kan minnas solen och inte regnet.

Annars består nyhetsflödet av genus och klimat. Ganska så ensidigt om ni frågar mig. Nu klargörs genus kontra kön av en krönikör i Expressen. Jag tror att det behövs eftersom jag lätt blir förvirrad annars av all fokus på vad som är kvinnligt respektive manligt. Jag trodde i min enfald att kön var något biologiskt bestämt av kromosomer. Att de flesta av oss föds med 46 kromosomer är lika med 23 par. De första 22 är precis lika hos män och kvinnor, medan det sista paret skiljer sig åt mellan könen. Kvinnor har två X-kromosomer och och männen har en X-kromosom och en Y-kromosom. Enkelt inte sant. Skulle vi inte kunna sluta där och sluta med allt det här könspratet. Visserligen föds det någon med en kromosomavvikelse men det är faktiskt inte så väldigt många. Någon har en extra kromosom av kromosompar 21, Downs syndrom och andra variationer förekommer också, men som sagt de flesta av oss har 23 par. Det måste finnas en Y-kromosom för att en pojke skall bli en pojke. Jag saknar alltså en Y-kromosom och är därför en flicka. Men jag och pojken har 22 par kromosomer som är likadana, så jag tror inte att denna avsaknaden av Y-kromosom påverkar mitt sociala beteende så mycket. Det bestäms mer av den sociala kontexten som jag har omkring mig under min väg till att bli vuxen. Varför detta ältandet med hen istället för han/hon. Vi kan faktiskt biologiskt könsbestämma de flesta av oss så att vi slipper det där kanske en han eller en hon. Visserligen tar det väl kortare tid att skriva hen än han/hon, men jag kastar bort tiden med så mycket annat onyttigt att det inte spelar mig någon roll om det tar lite längre tid.

Sedan har vi det där med klimat. Det är ju allvarligt menar ju jag också, men känner också av överdriften i att allt skall handla om det. Mitt älskade vin förekommer nu också i klimatfrågan. Det står att svenskarnas alkoholdrickande står för 3% av alla mat- och dryck relaterade koldioxidutsläpp. Det handlar tydligen om transport, förpackning och tillverkning. Nu skall vi inte dricka vin från glasflaskor utan ta till plast och pappersförpackningar istället. Att jag dricker spanskt vin i Spanien är nog en fördel. Transporten är kort och jag släpper ut min koldioxid i Spanien inte i Sverige. Men en sak förstår jag inte, jag trodde att vi inte skulle använda plast! Jag trodde heller inte att vi skulle bidra till att skogarna skövlades genom att använda papper. Jag får inte ekvationen att gå ihop. Ta bara det där med dieselbilar. De är tydligen bättre för klimatet, men sämre för människan. Inte vet jag hur många som har dött av diesel. Man skall klart inte dricka det, det är väl ingen som inte har förstått det. Men hur många som verkligen har dött av det är svårare att fastställa. En snabb googling förespeglar mig att 2 850 personer i Sverige dör i förtid av kväveoxidutsläpp men också att 7 600 dör i förtid. En väldigt stor skillnad tycker jag och jag blir lite konfunderad av det. Skulle också vilja veta hur man definierar i förtid. Handlar det om timmar, dagar eller år. Dieselbilar har 20 procent lägre utsläpp av koldioxid än bensinbilar läser jag vidare. Vilket är bäst? Diesel eller bensin?? Inte vet jag men jag återkommer som alltid till att det ju är människan som är boven i dramat om vi skall dö ut eller leva. Med färre människor på jordens yta så kommer vi att minska koldioxidutsläppen framstår väl som otvetydigt i mitt huvud. Vedeldning släpper också ut kväveoxid, skall vi förbjuda den och gå över till elektricitet som produceras från kolkraftverk? Ja, inte vet jag men jag får inte ekvationen att gå ihop i alla fall!!

Lite reklam för Ystad kommer här. Bilderna är fina, det är en fin stad, speciellt på sommarhalvåret. Vintern måste vi tillbringa i ett varmare klimat där snön inte kommer från sidan som i Skåne och helst inte alls. Snön alltså!

Klostret i Ystad:

En av Ystads kullerstensgator:

Änglahuset:

Rådhuset i Ystad:

”Vår” underbara långa sandstrand i Ystad:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s