Regn och våfflor!

Väl i Norge ser jag på väderleksrapporten att det skall komma mer än 200 mm regn hemma i Spanien på två dagar. Det är mycket regn. Min svärdotter och hennes syskon har planerat sedan i våras att åka ner till Spanien denna helgen för att umgås i värmen. Ja umgås får dem ju, men kanske inomhus om det skall regna så många millimeter. Låter mycket regn för mig. Spaniens kloaksystem är liksom inte beräknat för att ta emot så mycket regn. Brukar bli översvämning lite överallt. Själv blev jag lite orolig när jag såg framför mig hur min sonson tog sig till flygplatsen i Alicante för att hämta och avleverera människor, bland annat sin mamma och hans morbröder och moster. Jag har ju faktiskt inte en amfibiebil och om man vet hur högt vattenstånd det brukar vara i saltsjöarna på väg till flygplatsen kan jag livligt föreställa mig hur det är att komma fram med en normal bil där när det har regnat så mycket som de har lovat. Jag ringde upp min sömniga sonson. Väckte inte honom, men han låg kvar i sängen och snackade med mig. Han trodde inte ett ögonblick på mig. Sade bara att det var jättefint väder. Men vädret i Spanien kan slå om på någon minut även om det också bara brukar vara 2 minuters regn för att sedan slå om till sol igen, så ser det inte ut som om det skall gå på det hållet. Jag föreslog om jag skulle förbeställa taxi till dem istället. Taxi får ju skylla sig själva om de seglar iväg med bilarna. Min sonson ville jag helst inte se segla iväg i min bil. Alltså då tänker jag faktiskt inte bara på min bil, även om jag tänker på den också. Tror inte att det skulle vara en behaglig upplevelse för min sonson. Men han har fått mitt meddelande, så vi får se vad han gör. Om jag känner honom rätt så kommer han inte att agera förrän regnet är där. Hoppas Nordins taxi inte är helt uppbokade då. Det blir säkert bra och blir i värsta fall en kul historia om några år. Det låter vansinnigt mycket vatten för mig med mer än 200 mm. Tycket vansinnigt synd om min svärdotter och hennes syskon som har parerat in just denna helgen. Jag som brukar säga att september är den bästa månaden att fira semester i Spanien på. Lurade dem inte med avsikt måste jag säga.

Här i Lyngdal regnar det visserligen också just nu, men här kommer ju regnet ständigt så marken kan suga upp regnet lite bättre och kloaksystemen är också anpassat till mer regn. Spanien behöver ju regn, men kanske inte allt på en gång. Kan ju strö ut sig lite över tid istället. Jag har nu kört min egen gamle bil några dagar. Var lite orolig hur jag skulle klara av att gå från automat växel till manuell växellåda. Gick faktiskt över förväntan. Har inte fått motorstopp en enda gång. Min son här i Norge har ju kvar min gamla bil, så jag får låna den när jag är här. Inte så väldigt betungande för honom, eftersom jag bara är här vartannat år. Undrar om den finns kvar när jag eventuellt kommer nästa gång till Norge. Den börjar ju bli några år. Men jag kände att jag faktiskt fortfarande tycker om att köra den bilen. Skall kanske skaffa mig en van i Spanien nästa gång, men tror inte jag behöver fyrhjulsdriften. Har än så länge inte haft några problem med is och snö i Spanien. Vem vet, det kanske kommer när allting numera skylls på klimatpåverkan. Vi skiftar kanske klimat så att jag måste flytta till Norge eller Sverige för att få värme och att det blir regn, snö och is i Spanien. Håller tummarna för att det inte blir under min livstid.

Annars går dagarna här, känns ju alltid lite konstigt att under en längre tid inte vara hemma hos sig själv utan vara gäst. Om man åker på ferie så bor man ju ofta på hotell och det fungerar ju ganska bra, men när man flyttar in i någon annans hem så blir jag liksom lite handlingsförlamad. Lånar ju bilen och åker runt lite, men annars blir böcker och Ipad räddningen. Får ta igen när jag kommer tillbaka till Spanien som nu är hemma för mig. Jag har tidigare sagt att hem är där man har sitt hjärta. Mitt hjärta är lite utspritt. Det är där jag har mina barn och barnbarn, men faktiskt är det inte mitt hem. Mitt hem är där jag har mina saker. Nu skall man ju inte vara så fokuserad på det materiella, men jag upptäcker likväl att det är där jag kallar det att jag hör hemma, bland tingen som ju inte skall betyda så mycket. Samtidigt ting har jag ju utspridda lite överallt i världen. Lite här, lite hos min dotter i Skåne. Faktiskt inte så mycket hos min son i Sverige. Men min son här och min dotter i Skåne är ganska trötta på att förvara ting som jag aldrig mer kommer att använda. Hoppas få med mig en del av det jag har här nu när jag åker tillbaka. Resten får kastas, så att de äntligen kan känna att de är fria från mina ting. Har jag inte saknat det på mer än två år så kan jag nog leva utan dem.

Jag har faktiskt varit och köpt fler ting nu. Bland annat ett våffeljärn. Visste ni att det inte finns våffeljärn i Spanien. Har varit runt och letat och jag har inte hittat något i alla fall. Våfflor är kanske något som är typiskt för Sverige, ja Norge också för den delen. Men när man är uppfödd med våfflor så saknar man det ibland även om jag bor i ett icke våffellland. Så nu har jag med mig ett våffeljärn. Har säkert haft minst ett våffeljärn här i Norge, men eftersom mina prylar har en tendens att röra sig runt på många ställe räknar jag inte med att kunna hitta dem. Det får bli lite övervikt tillbaka och därefter kan jag göra våfflor. Skall kanske skaffa mig ett våffelstuga i Spanien och introducera det för spanjorerna. Det blir kanske en succé så att jag därefter kan få lite provision på föräsälning av våffeljärn i Spanien. Alla inkomster tas tacksamt emot. Idag blir en typisk innesittardag här. Regnigt och kallt. Har ju lite charm det också. Får lyssna på böcker och fördriva tiden bäst jag kan. Ikväll är det tydligen fotbollsmatch för en av mina älskade barnbarn. Borde väl vara med och titta på den. Tror att den är utomhus och så kanske i regn. Vad gör man då när man är förberedd med Spanienkläder och lite varmare klimat. Lider sig igenom matchen eller vägrar att se på den. Jag vägrar säkert inte, tycker ju det är lite kul att se mina barnbarn springa omkring och jaga en boll, även om jag aldrig har förstått varför man jagar den där bollen. Men kul att se på om det är någon av mina barnbarn, absolut inte om det är personer som jag inte känner. Då håller jag mig långt, långt borta från dylika aktiviteter.

Det har faktiskt inte varit regn hela tiden när jag har varit i Norge. Har hunnit med en fin tur på sjön tillsammans med släkt och hund. Hunden på bild här:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s