Hantverkare och värme i golven!

Så var de på gång, alltså hantverkarna. Jag har hantverkare igen och huset känns inte som mitt. De skulle anlända klockan 10:00, ringde fem över tio och sade att de var försenade, att de kom inom en timme. Skulle tacka för att de ringde, men glömde bort det. Alltid kul att bli upplyst om förseningar. Sådant är jag inte van vid från Norge. Hantverkarna där kom bara inte. Kanske en vecka senare och då krävde de nästan att man skulle ha varit hemma och väntat på dem hela tiden. Så är det inte i Spanien. Här kommer de när de har lovat, eller så ringer dem. Nu är det ju ett svenskt företag som jag anlitar till att installera luft till vatten värme, så de kom ju inte inom en timme heller, utan efter en och en halv timme. Inte illa. Nästan perfekt. Skönt att prata svenska i alla fall. Jag brukar få problem med hantverkare annars. De säger något, jag ser ut som ett frågetecken, de säger mer och jag blir ett större frågetecken. Bestämmer mig varje gång när det händer att jag måste lära mig spanska. Nu kunde jag prata med dem på riktigt. Alltså svenska. Visserligen kunde den ena bara lite svenska, men också engelska. Inte illa. Den andra killen är lika mycket svensktalande som jag är. Det är underbart med det språket vi lärde oss som barn. Skulle ha lärt mig fler språk som barn, hade definitivt underlättat. Men inte helt säkert, kanske kinesiska inte hade hjälpt mig så mycket i Spanien.

Nu började de med att tömma förrådet där pelletsbrännaren står. De fortsatte med att försöka demontera pelletsbrännaren. Den var full av pellets. Han menade att de kunde tömma pelletsen i spannar. Men jag har ju inte tänkt att jag skulle behöva mer pellets. Det är ju det jag försöker att bli av med. Tänk så skönt det skall bli att slippa bära pellets, göra rent pannan osv osv och ändå ha varma golv. Just nu är golven väldigt kalla.

Kylan har kommit häftigt och snabbt. Temperaturen ligger på 8-9 grader på morgonen. När solen skiner blir det ju klart upp mot 20 grader på dagen, men det känns likväl kallt. Jag går i långbyxor, strumpor och fleecetröja och fryser. Väldigt glad för mina många och sköna filtar. Har löst problemet inomhus med filtar, så att jag inte behöver lägga mig i sängen och dra täcket över huvudet så fort jag är inomhus. Hundarna är inte så glada just nu. Innelåsta i huset. Killarna lämnar ju grinden öppen, så jag har inte något val än att låsa in dem eller gå med dem i koppel hela tiden. Antingen eller. Hoppas de inte får till vana att lämna grinden öppen hela tiden de jobbar här, då kommer det nog till att sluta med att jag inte har några hundar efter det här.

På grund av hantverkare så kunde jag inte delta i boule idag. Lite trist, men får trösta mig med att det blir värme i mina golv efter installationen. Undrar lite hur länge jag kommer att behöva ha hantverkarna här. Måste nog stanna hemma hela tiden verkar det som. Kanske en kort tur för att köpa mat, men annars blir det nog inga utsvävningar direkt under den här tiden. Får sitta och passa hundar och inte göra så mycket annat.

Julen närmar sig med stormsteg. Det gör nog inte så mycket för mig, mer än att min julklapp till mig själv i år är varma golv. Jag skall ju fira julen i ensamt majestät. Ja, inte helt ensam. Har ju två hundar, som inte heller bryr sig så mycket om det är julafton eller en annan vanlig dag. Ja, även julafton är ju för den delen en vanlig dag. Men det är alltid kul att se på allt julpynt som har kommit fram i affärerna. Tänker lite på om jag skall julpynta eller inte. Det väger nog på att jag inte julpyntar överhuvudtaget. Men man vet ju aldrig när det börjar närma sig. Kan ju nog beställa lite svenskt julmat på ”svensken på hörnet”, har jag förstått. Då blir det kanske julskinka. Den hemmalagade senapen får jag ju antingen vara utan eller göra själv. Brunkålen är godast om man gör det själv tycker jag. Det kan bero på att jag har mer sirap i den än vad man kanske skall ha. Tror inte att det är någon dietkost direkt. Grönkål som jag är väldigt förtjust i kan jag nog också göra själv. Tror inte att det ingår i det spanska köket och inte heller i hela Sverige. Tror att vi introducerade det i vårt skånska julbord när min syster gifte sig med en kille från Halland. Har för mig att den traditionen kommer därifrån. I Norge är det ju pinnakött och revben som gäller, plus vita äckliga korvar. Har faktiskt aldrig smakat dem eftersom de ser så äckliga ut att jag inte kan förmå mig att ta dem i munnen. Varken norska revben, som dryper av fett eller pinnakött är någon favorit hos mig. Det får nog bli lite svensk julmat för min del. I Spanien är ju inte julafton den dagen när man delar ut julklappar. Trettonhelgen överensstämmer mer med den traditionen. Då är det fest på gatorna här och då delar man ut julklappar, som jag har förstått det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s