Hälsoråd och njutning!

Njuter morgonen med att gå barfota i huset. Att kunna sitta och läsa tidningen utan att vara inlindad i filtar. Ja, det är väldigt skönt med golvvärme. Speciellt den där känslan när man sätter fötterna på klinkers som är varma. Det är någon månad sedan jag gick utan strumpor och skor inomhus. Klinkers är faktiskt kalla att gå på även när det är hyfsat varmt utomhus. Mina duktiga hantverkare blev klara med installationen igår. De satte upp värmen i hela huset till 25 grader och menade att jag fick sätta ner den när det blev för varmt inomhus. Det har det inte blivit. Igår kväll fick jag till och med sätta på AC:n för att få varmt nog när jag satt stilla. Det tog tid att värma upp de här kalla golven. Men i morse var golven ljumma i alla fall. Det var definitivt inte för varmt. Tror att något likväl är fel eftersom det inte blir så där väldigt varmt här när golvvärmen står på över 25 grader (jag skruvade upp den lite till igår kväll). Ja, man kan kanske inte få allt. Men skall man betala över 100 000 kronor, så skall det ju fungera. Han som är ledare har dock lovat att komma på måndag för att se att allt fungerar, så då får jag väl klaga över att det inte blir särskilt varmt. Kan det vara höjden på rummet som gör det. Värmen går ju uppåt som bekant. Kanske det är 30 grader varmt uppe vid taket. Jag får kanske ställa mig högst upp på trappan när jag skall bli varm nog. Men golvet är skönt att gå på. Behagligt, inte för varmt, men behagligt. Och inte minst slipper jag att bära hem pellets och serva pelletsbrännaren hela tiden. Jag har ju också fått bättre plats där pelletsbrännaren stod. Den är borta. Det är faktiskt underbart. Jag har retat mig länge på den plats den tog utan att fungera. Det var faktiskt värt en del kronor att få bort den, så jag slapp att irritera mig varje gång jag såg på den. Från början hade de tänkt att hissa upp luftpumpen som skulle upp på taket, med en egen hissanordning. De hade nog inte föreställt sig helt hur högt den skulle upp. Mitt hus är ganska högt. De var lite veliga i sitt beslut i början och tog fram sin lilla hissanordning, tittade på luftpumpen (den var ganska stor), tittade igen och där och då beslöt de sig för att hyra in en lyftkran. Den var här igår och gjorde jobbet lekande lätt. Luftpumpen på plats och pelletsbrännaren (som också var ganska tung) bort. Gick på en kvart tror jag. Sparade nog en del arbetstimmar. Nu betalar jag ju inte för arbetstimmarna utan för en fast kostnad med allt inräknat, så personligen bryr jag mig inte om hur många timmar de skulle ha använt annars, men måste vara skönt för dem också att jobbet blev gjort så fort och lätt. När de skulle provköra den här installationen, så gick strömmen stup i kvarten. Kom och gick. Något var fel menade de med min installation av solpaneler. Ja, inte vet jag, men de menade att de löste problemet så småningom. Hoppas jag också. Strömmen har i alla fall inte gått sedan igår.

Det har regnat hela natten här men nu skiner solen, tyvärr har blåsten kommit tillbaka och värmen har inte kommit, så det är kallt. Kändes imorse när jag fortfarande låg kvar i sängen att jag inte ville gå på stranden. Kanske mest synd om hundarna. De älskar ju stranden. Jag också normalt, men inte när det blåser. Jag är ganska säker på att hundarna inte heller tycker om att få sand i ögonen och det får de när det blåser. Satte mig alltså istället och njöt av värmen i golven och läste tidningen i lugn och ro. Då drabbades jag visserligen av de där hälsoråden som tidningar delar ut så lättvindigt. Där var hälsotips för alla åldrar. Jag i min ålder skall alltså lyfta tyngder, träna så att jag blir svettig minst 2 timmar i veckan, gå minst 10 000 steg varje dag, sluta äta socker, fett och annat gott, sluta dricka vin, sova minst 8 timmar varje natt, inte bli upprörd och stressad, dra ner på skärmtid, inte sitta så mycket osv, osv. Jag uppfyller inte så mycket av dessa hälsoråd. Jag kanske sover nog, tror jag, är inte så stressad (hur kan man vara det om man är pensionär?) Jag brukar ju med god marginal klara av att gå 10 000 steg varje dag, men resten är alltså inte så bra. Kanske jag skall bestämma mig för att göra en insats för miljön och inte leva i 100 år, utan istället leva gott de åren jag har kvar och skona miljön från den miljöpåverkan jag kan ha om jag lever länge. Kan jag vara säker på att det fungerar? Jag läste ju just att nordens äldsta dam (hon är tydligen 111 år) dricker lite alkohol och röker sina cigarrer fortfarande. Det verkar inte som om hon lever upp till det alla säger att rökare dör tidigt. Det kanske handlar om gener och inte bara levnadssätt. Men det kan ju vara så att hon dör vid en ålder av 115 år och hade levt till hon var 125 år om hon inte hade rökt sina cigarrer och druckit sitt vin. Det stod inte något om hur hon motionerade, kanske hon styrketränar varje dag, vem vet. Jag är inte helt säker på att jag ville leva 10 år längre och ha det tråkigt istället för att ha det kul och leva lite kortare. Valet är faktiskt inte så svårt för mig just nu tycker jag. Det där med att inte sitta låter lite konstigt, eftersom jag alltid tidigare har hört att det är viktigt att sitta ner och ta det lugnt när man äter. Nu skall man alltså stå och äta. Har nog gjort det ganska mycket tidigare i mitt liv. Kanske det håller i många år, eftersom jag nu som pensionär faktiskt sitter ner när jag äter. Inte alltid men oftast. Stå och se på TV? Nej, kanske inte, man skall nog inte titta på TV enligt alla råd, stå och sticka? Fungerar det? Obekvämt blir det i alla fall. Men en sak gör jag i alla fall. Står många gånger och lyssnar på böcker, när jag är ute med hundarna, när jag lagar mat osv, osv. Tidigare när jag läste böcker istället för att lyssna på dem, så satt jag faktiskt. Tror att det kan vara svår att gå och läsa. Inte minst för att man skulle krocka med saker, det ser man ju ibland på de som läser på mobilen medan de går. Det kan inte vara nyttigt.

Jag tror faktiskt likväl att jag är en mogen för en dag där jag inte tänker på allt man borde göra, utan istället bestämmer mig för att göra allt det där som man inte borde göra. Slöa i soffan, kanske gå i lugn takt på marknad, kanske dricka lite vin ikväll och äta choklad och känna mig allmänt onyttig. Kanske kompensera imorgon med lite styrketräning istället.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s