Julafton med sällskapsspel!

Julen är snart över och nyårsafton närmar sig. Julen avlöpte med en fin och trevlig julafton samman med vänner i Torrevieja. Riktigt svenskt julbord, hemmalagat på restaurangen ”Svensken på hörnet”. Allt fanns med som behövdes för en svensk jul. Till och med grönkål som är min favorit av kål på julbordet. Hos vår familj introducerades grönkålen av min svåger som är från Halland, där det tydligen är en jultradition. Inte så i Skåne. Men som skåning lägger vi ju gärna till maträtter, men är inte lika villiga att ta bort någon annan rätt. Därmed har det ju blivit många maträtter på ”vårt” julbord. Den sista tiden har ju också de norska traditionerna införlivats med pinnekött, som är saltade torkade revben av får. Inte min favorit visserligen, men har man fått norska barnbarn och svärdotter så är det ett måste på julbordet. Ris a la Malta som jag är van vid aväts på juldagen, äts på julafton i Norge, så den har också fått hänga med på det skånska julbordet. Vi spelade också sällskapsspel, något som heter ”Ryktet går”. Kan rekommenderas det blir mycket skratt i alla fall. Man tecknar, men konstnärstalang är inte ett måste, snarare tvärtom. Mindre konstnärstalang, mer skratt. När jag skulle rita skidskytte så trodde alla de andra att jag hade satt upp någon kemisk formel eller liknande. Det var faktiskt en gubbe som låg ner och sköt på en tavla. Det blev klart inte helt rätt ord i sluttampen och det var inte någon som förstod min tanke med det jag menade var en teckning, men resten menade var något konstigt ord. Så kan det bli när man inte är så konstnärlig.

Jag har ju fått ny ugn nu och det innebar ju att jag måste pröva den. Det blev nya lussebullar och mazariner. Ugnen fungerade utmärkt. Det verkar faktiskt som om min gamla ugn har haft lite problem hela tiden, så jag borde vara tacksam för att den slutligen blev helt fel och jag var tvungen att byta ut den. Nu har jag visserligen sett, efter att jag köpte den nya att det finns ändå mer avancerade ugnar än den som jag har köpt. Jag som älskar elektronik kan ju känna lite sorg över att jag inte fick med alla tekniska nyheter på min nyinköpta ugn, men den var bra nog, måste jag erkänna. Antagligen hade jag ju aldrig använt mig av alla de där tekniska uppfinningarna, men som sagt, hade varit kul att ha.

Efter att ha pratat med ett av mina barnbarn före jul, så fick jag nytt fokus på ”att göra saker”. Denna gång blev det en massa krämer. Alltså krämer för kroppen, ansiktskräm, cerat, bodybutter och bodyscrub. Det var jättekul. Finns ju en massa olika recept på nätet. Tänk vad kul vi ändå har med nätet. Har lite svårt att tänka tillbaka hur vi hade det tidigare. Nu bara klickar vi in på någon sida på nätet och hittar en massa kul. Förr fick vi gå till biblioteket eller köpa en bok först. Och därefter införskaffa varor till det vi ville göra, vilket inte alltid var så lätt att hitta. Söka efter en specialaffär osv, osv. Mycket tid. Nu läste jag på nätet, klickade mig in på en sida där man kunde köpa de olika ingredienserna och fick dem hemburna i posten någon dag efteråt. Fantastiskt. Kallas det att vi har blivit lite bortskämda. Jag tycker om att vara bortskämd. Visserligen tänker jag på att det kanske inte är så bra för klimatet att skicka efter saker. Ni vet det där med transporter. Speciellt som att jag skickade efter det från en spansk sida och eftersom jag inte är så bra på spanska så skickade jag efter en produkt i taget. Kunde inte helt läsa, ”lägg i varukorgen” på spanska. Det var nog att läsa ”Köp” på spanska. Men de hade tydligen lite överseende med mig, eftersom en del av produkterna kom med samma sändning. Får lära mig lite mer spanska. Undrar hur många gånger jag tänkt och sagt det. Nu har jag alltså Sheasmör, Cocosolja, avocadoolja, mandelolja, nyponfröolja, arganolja, Kakaosmör, bivax och eteriska oljor och en del annat. Vet inte helt vilket som blir billigast. Jo, det vet jag, detta var billigt, tänk er de där nattkrämerna som kostar över 100€ för en liten burk. Har alltså nu använt mig av dessa några dagar och är mer än övertygad om att de är bra. Har haft lite sår i ansiktet eller om det är någon form av psoriasis, inte helt säker på vad det är, men det har blivit klart mycket bättre med den här nattchefen som jag har gjort. För att inte tala om bodybutter. Den höll verkligen min hud mjuk och len väldigt mycket längre än den jag brukar använda annars. Och så vet jag vad det finns i den. Den är ätbar, inget farligt där inte. Har visserligen inte smakat den, tror inte att den toppar någon Michelinrestaurang direkt. Men upptäckte att den kunde vara farlig ändå. Jag köpte ju en massa glasburkar på Kinaaffären som jag pyntade på diverse sätt. Det var ju kul det också. Tog med en del till julafton som små julklappar till mitt värdpar och gästerna. Fick veta att värdinnan var allergisk mot mandel. Herregud hade ju mandelolja i krämerna. Fick alltså ta tillbaka julklappen. Lite dumt, men bättre sen än aldrig att jag fick upptäcka det. Får väl göra någon kräm till henne utan mandelolja. Jag har ju andra oljor också.

Igår på annandagen fick jag för mig att jag skulle åka till den där svenske affären som heter ”Matboden” i Torrevieja, för första gången. Har hört många pratat om den, men själv har jag aldrig varit där. Det var som att komma in i en liten affär från 50-talet. Lite bord och stolar, man kunde fika där också, på bland annat svenska kanelbullar. Allt var svensk. Hittade till och med pärlsocker som jag inte har hittat någon annanstans här. Nu kan jag baka kanelbullar med pärlsocker. Det blir mer och mer svenskt. Kunde inte motstå deras julskinka heller. Nu har jag alltså gjort ”Kajsa Vargs julskinka”. Den var klar klockan åtta igår kväll, så då smakade jag den julskinka som jag har gjort upp genom åren på lillejulafton normalt. Nu blev det på annandagen istället. Vet inte helt hur jag skall orka att äta upp den. Försökte faktiskt att invitera hem gäster och värdpar till mig på nyårsafton. Fungerade inte. De har hundar och skall sitta och passa sina hundar på nyårsafton så att de inte får en hjärtinfarkt av alla raketer som skjuts upp. Kan förstå det. Pippi är ju numera som ett skälvande monster när det skjuts raketer, som det görs väldigt ofta här. Kanske hon så småningom vänjer sig. Fluffy är inte lika rädd även om hon inte tycker om det.

Nu ser jag alltså fram mot en lite ensam nyårsafton, men är ju ganska van vid det. Kommer att sitta på min balkong under tak klockan tolv för att se på raketerna. Det är ju vackert att se, även om Pippi inte uppskattar det. Får väl äta den där julskinkan, kommer ju inte att klara av att äta upp den om jag inte äter den varje dag nu fram till trettonhelgen tror jag. Kan ju göra lite pytt i panna av den så småningom.

När jag vaknade imorse var det dimma, en luddig och suddig dimma här i La Marina. Riktigt tråkigt väder som inte inbjöd till att gå ut i. Men nu har solen kommit tillbaka. Det är det bästa med vädret här, ibland är det ju faktiskt mulet, men oftast inte hela dagen. Solen kommer nästan varje dag och man sitter ute och låter solstrålarna smeka huden. Temperaturen ligger oftast på några och tjugo grader mitt på dagen. Underbar vinter!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s