Folk med munskydd i butiken!

Enligt folkhälsomyndigheten skyddar inte munskydd överhuvudtaget mot coronavirus, men kanske grapefrukt?

Jag som var trött på att lyssna till paniken kring det nya coronaviruset redan för flera veckor sedan, kommer tydligen inte undan. Det är det enda som finns på TV, sociala medier och tidningar. Plus att man nu märker det också ute på gatorna. Snälla varför hålla på så här. Jag körde som vanligt ner och skulle träna på campingen. Hänglås, ja alltså man hade satt hänglås på ingången till träningscenteret. Alltså trodde man att någon skulle försöka bryta sig in. Hänglås alltså! Jag trodde att man förespråkade träning om man ville vara sund och frisk, men så är det tydligen inte. Spanien har infört undantagstillstånd. Ingen marknad idag inte! Inga folksamlingar. Men ni skulle se mataffären, där var det folksamlingar. En del med munskydd. Jag kunde inte låta bli att le, mitt leende blev ändå större när jag såg tomma hyllor. Själv skulle jag bara ha lite ost och det fanns ju inte så många sorter att välja på, men det fanns lite ost kvar. Kött var det värre med, inte för att jag behöver det, jag kommer inte att svälta ihjäl. Det tar mer än 14 dagar för mig utan mat innan jag svälter ihjäl. Men jag måste erkänna att jag inte kommer att bli hungrig även om jag inte har hamstrat. Tror folk att det inte kommer in fler matvaror till butikerna. Ganska säker på att det finns mer på måndag. Fantastiskt att folk är rädda för att dö i coronavirus men ännu räddare för att dö av hunger. Det är ju faktiskt fler som dör av fetma idag än av coronavirus. Sedan blir jag ännu mer full i skratt när jag ser att toalettpapperet är slut i butiken. Toalettpapper alltså. Ja, det är klart skall de äta upp all den maten som de har hamstrat så behöver de väl mycket toalettpapper. Men kanske det inte är det viktigaste att ha hemma om de nu skall totalisolera sig. Det var ganska tomt på gatorna, men fullt med bilar på parkeringsplatserna till mataffärerna.

Jaha, vad skall man nu hitta på. Stranden på morgonen var det faktiskt ingen som stod och stoppade mig från att gå på. Inte på ditvägen i alla fall. Men på hemvägen såg jag faktiskt två poliser som stod och tittade ut över havet. Jag kopplades snabbt mina hundar, men de verkade inte att bry sig om det. Kanske de bara ville komma ifrån en stund. Ifrån de här vanvettiga reaktionerna på ett virus. Men jag har aldrig varit så ensam på stranden en lördagsmorgon som idag. Det var jag och ett par som kommer med sina schäfrar varje morgon. Annars tomt där också. Ja, det är helt bra för mig. Jag måste inte ha sällskap hela tiden och tycker att det är ganska bekvämt att inte möta så många på morgonen. Eftersom jag stiger direkt upp från sängen och kör till stranden så kan jag nog skrämma folk från vett och sans. På söndagarna brukar jag ju inte köra till stranden, eftersom det är så många som fiskar där på söndagsmorgnar, men kanske de också håller sig hemma nu. Med munskydd.

Jag har fått avbeställa min resa till Oslo där jag skulle på bröllop. Stackars brudpar. Men eftersom Norge sätter alla i 14-dagars karantän när man landar så tyckte jag att det blev lite onödigt att flyga till ett bröllop och inte komma på bröllopet utan istället bli inspärrad på hotellet i 14 dagar. Jag som bara skulle stanna i 3 dagar. Undrar om jag hade fått åka tillbaka. Bröllopet hade jag med all säkerhet inte fått gå på. Naturligtvis hade jag beställt flygbiljetter utan avbeställningsskydd så de pengarna fryser inne. Bruden själv är en underbar tjej som har släktingarna på hennes mammas sida i Polen. Undrar hur de skall göra. Hon har planerat sitt bröllop sedan 1 år tillbaka, men valde helt klart fel datum. Undrar hur hennes familj från Polen gör. Kommer de 14 dagar innan bröllopet för att sitta i karantän och bli frisläppta så att de kan delta i bröllopet. Ja, det var Norge. Danmark har stängt sina gränser. Det var väl ingen som väntade sig något annat. Det har de längtat länge efter. Det är ju ett land som helst inte vill ha in en enda asylsökande och nu kunde de skylla på viruset. Än så länge får faktiskt svenskarna passera från Tyskland och genom Danmark till Sverige. De får till och med både flyga från och till Kastrup. Inte illa det. Vill väl inte ha alltför många flygbolag som går i konkurs.

Jag är ganska stolt över Sverige som verkar att behålla förnuftet. Inga stängda gränser där. Till och med barnen får gå i skolan. Lite konstigt att skolorna blir stängda, det är ju ungarna som får lindrigast utbrott av viruset. Klart att de naturligtvis också smittar sina föräldrar. Men nu alla de länder som har infört skolstopp. Hur gör de med sina tonåringar? Jag blir väldigt intresserad. Föräldrar har ofta försökt att hålla sina tonåringar hemma, men har aldrig lyckats med det tidigare. Jag har svårt att tro att de kan lyckas med det nu. Alltså hålla dem ifrån sina kompisar. Kanske sociala medier och dataspel kan hålla dem hemma en stund, men helt säkert inte alltför länge. De kommer att på något vis träffa sina kompisar. Sverige försökte att förbjuda besök på ålderdomshem och fick en del klagomål för det. Det var ju i mitt huvud en ganska förnuftig åtgärd, eftersom det är de människorna som har störst risk för att dö. Men det är klart de måste ju faktiskt också ha folk som tar hand om dem och vårdpersonalen kan väl inte tvingas att stanna kvar på sina arbetsplatser dygnet runt för att inte införa någon smitta. Inte i ett demokratiskt samhälle hoppas jag. Vi har ju fått viruset hit, så vi kommer ju att smittas. Bra om inte alla smittas på en gång för då stannar det mesta upp i världen, så visst skall vi försöka begränsa smittan och undvika att kontakta andra människor när vi är sjuka. Men allt det andra??

Här är numera alla barer och restauranger också stängda i minst 14 dagar. Det är spökstäder i Spanien nu. Någon fick för sig att vi inte fick spela boule heller. Visst står det att man skall undvika folksamlingar, men 10 till 12 personer som spelar boule har jag svårt att se att det är folksamlingar. Dessutom smittar det inte lika lätt utomhus som inomhus. Likväl ombeds folk stanna inomhus. Förstår inte det här. Och är nog ganska säker på att man får spela boule. Man kan ju ha picnic efteråt eftersom man inte kan gå ut och äta på restaurang längre. Men det återstår att se. När jag var ute med hundarna igår kväll innan jag lade mig så var det en väldig lugn by jag mötte. Det var bara jag. Normalt hör man musik och lite fester här och där på fredagskvällen, men inte så här. Tyst och lugnt, man fick ha gator och öron ostörda.

Just nu är jag mest orolig för att det här skall hålla i sig lite för länge eftersom min äldsta son och hans familj skall komma i påsk. Hoppas att de får lov till det och att flygen går. Håller alltså tummarna för att de här i mitt tycke överdrivna reaktionerna avtar snabbt och lätt. Förra gången de skulle komma ner över påsken så strejkade det flygbolaget som de skulle åka med. Då hade jag hamstrat mat för att hålla familjen med mat. Den fick min favorittiggare vid Mercadona. Han blev väldigt glad och hans fina hund också. Efter det är vi väldiga kompisar. Jag köper alltid med mig lite hundmat från affären och ger honom några euro.

Men vädret är underbart. Precis lagom varmt att vara ute i. Får njuta av vädret, det är mer än man kan göra i Norge och Sverige. Min bil har programmerat om sig så temperaturen mäts nu i Fahrenheit istället för i grader. Så jag fick en liten chock när det stod 71 istället för vad jag hade väntat mig kring 20 i förmiddags. Undrar hur man ställer tillbaka den till grader. Mitt tålamod räcker inte helt till att förändra inställningen. Måste kanske läsa på bruksanvisningen, men har glömt var jag har den på svenska. Har den i bilen på spanska, förstår inte ett dyft. Kanske jag istället skall lära mig Fahrenheit. Det är kanske enklare.

Soluppgångarna är lika vackra som innan viruset fann hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s