Corona igen!

Dag 3 av 15 på inomhuskarantän. Det är så att när jag blir så här isolerad som jag är nu, så tar det här viruset lite för stor plats även i mina tankar. Ja, tidningar och annan medie hjälper ju inte till med att ge normala proportioner till viruset. Fortfarande tycker ju jag att Sverige, Storbritannien och Finland gör mer rätt än fel. Det är ju faktiskt så att barn inte är speciellt stora smittspridare av det här viruset, och att om man stänger skolorna så måste läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal vara hemma och passa sina barn. Jag trodde att de behövdes på sjukhusen. Någon av dem har väl en gammal mormor eller morfar som kan rycka in. Trodde inte det var något att rekommendera. I Norge läser jag att ungdomarna har ”coronafester”, de firar att de är fria från skolan i grupp. Klart, vem hade förväntat sig något annat av tonåringar. Hörde dock av min son Norge att man inte fick leka med mer än 4 kompisar på samma gång. Lite svårt att se att det skulle hjälpa. Det kan ju vara 4 nya kompisar varje dag. Och ungar har god fantasi när det gäller att överträda regler. Vet inte hur man tror att detta skall hjälpa mot smittspridning. Jag är alltså enig i att vi inte skall bli sjuka alla på samma gång, men att vi måste upparbeta en flockimmunitet innan detta är över är jag också ganska säker på. I Storbritannien menar man att när väl 60-70% av invånarna har haft viruset så har vi gått genom det värsta. Då har vi en immunitet som kan hjälpa att färre äldre också blir smittade.

Annars är jag inne på det Jonas Gardells son uttryckte. Han sade något liknande som att när det handlar om klimatet som drabbar den yngre generationen mer än den äldre så görs inte så mycket. Nu när vi har fått ett virus som slår mot äldre men inte yngre så görs allt. Lite konstigt. Nu förespråkar jag inte att alla vi äldre skall dö med en gång. Men det hade underlättat både i vården och för ekonomien och överbefolkningen i världen. Lite ironi och lite realism. Man skriver som om det är fruktansvärt att man får prioritera på sjukhusen, som om man inte alltid har gjort det. Jag hoppas ju definitivt att man prioriterar en 2-åring framför en 75-åring som jag själv. Men man har alltid prioriterat inom sjukvården. Bör väl inte lägga ner en massa resurser till människor där alla vet att det inte finns något att göra. Att det helt klart kommer att sluta med döden, vet vi ju alla. Frågan är ju bara hur och när.

Att stänga gränser verkar som om länderna tror att det skall fungera. Att hålla det inom sitt eget land. Synd att det blev så här att vi fortfarande tror att bara vi inte låter någon utlänning komma till våra länder så blir vi inte smittade. Verkar inte som länder har förstått att vi faktiskt lever i världen på gott och ont. Att vi kanske kunde stänga gränser för 100 år sedan, men inte ens då fungerade det. Titta bara på spanska sjukan, den spred sig ganska rejält till trots för att det inte fanns så många flygplan att tillgå på den tiden.

Alla kommer väl ihåg AIDS som var 100 procent dödligt. Vi visste inte hur man blev smittade och klart blev folk rädda. Idag har det ju utvecklats bromsmediciner, men fortfarande dör folk av AIDS. 2018 dog fortfarande 770 000 människor av sjukdomen och totalt har 32 miljoner människor dött av sjukdomen. Om jag kommer ihåg rätt så stängdes inte gränser då eller skolor. Ja, jag kommer ihåg att folk var rädda för hur det kunde smitta vidare, och aktade sig för att vara i närheten av de som redan var smittade. Men det blev inte så här. I det här fallet får de flesta smittan så lindrigt att några inte ens förstår att de har det. En del dör ja, det gör de i vanlig influensa också. Hur är det inte så att jag går emot Spaniens utegångsförbud. Jag förhåller mig till det och respekterar detta landets regler, eftersom det är här jag är. Och att jag är svensk. Svenskar följer regler var helst de befinner sig i världen. De flesta av oss i alla fall.

Sedan har vi de där som skriker om att alla med det minsta symtom skall testas. Ja, inte vet jag vad vi vinner med det förutom att vi vet ungefär hur många som är smittade. Men det vi förlorar är ju klart att sjukvårdspersonal måste hålla på med att testa ganska friska människor istället för att ägna sig åt de som behöver vård. Allt blir i mitt huvud så ologiskt. Ungefär som att hamstra toapapper bara för att göra något. Hoppas vi alla kan hålla vårt huvud lite kallt i det här uppstyret. Kina som klagar på Sverige istället för att se till sina egna lagar kring maten. Men klart har jag inte mat på bordet så äter jag klart allt jag kan komma över, oberoende om det är fladdermöss eller vad det är. Kina borde kanske se till att ge sitt folk möjlighet till att äta bättre istället för att bestämma om vad de skall tänka och känna. Glad för att jag lever i en demokrati. Stolt just nu över att vara svensk.

En kommentar

  1. En eloge till dig! Folk är väldigt uppskrämda här. Hela situationen är bisarr. Folk handlar toapapper så hyllorna gapar tomma som om det skulle hjälpa att ha en massa toapapper om man får influensa.
    Ingen vill bli immun. Tur att inte en del märker av smittan så de blir immuna i alla fall.
    Kerstin

    Skickat från min iPhone

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s