Solen har gått i karantän!

Solen har tittat fram. Underbart, allt blir lite lättare att stå ut med när äntligen solen tittar fram. Visserligen inte en klarblå himmel, men den är i varje fall inte jämngrå. Det blev faktiskt så att i och med att Spanien sattes i karantän så gick också solen i karantän. Jag kan ju förstå solen på ett vis. Inte så kul att skina över folk som inte ändå är ute och rör på sig. Väldigt begränsad aktivitet ju. Ja, nu skall jag kanske inte solen egenskaper som att den kan tänka själv, men det är väl inte så stor skillnad mot att de som tror på en Gud, tror att han/hon har ett finger med i spelet kring vad som sker på jorden. Så ok, jag upphöjer solen till Gud. Man behöver väl inte upphöja solen, den är väl så upphöjd som den någonsin kan bli. Men i alla fall. Jag har blivit lite full i skratt när jag läst på FB att några tycker att det är bättre att sitta här i Spanien och dricka vin på altanen i solen än att vara ute och gå i skogen i Sverige. Jaha, vad då dricka vin i solen, ingen sol har blivit skådat och det har varit stor risk för att vinet blev ganska utspätt med regnvatten. Det har regnat ganska rejält. Och ser man framöver så verkar det inte som om vi får det så mycket bättre. Temperaturen är på väg nedöver inte som man skulle vänta sig vid den här årstiden, på väg uppöver. Kan förstå temperaturen också, liksom solen. Vad är det för nytta med att ha det varmt, när folk likväl måste stanna i sina hus. Hade varit ganska så fint om man hade kunnat gå ut och gå i skogen eller på stranden. Men jag förstår ju också att det är bättre att intala sig att detta är bra och att göra det bästa möjliga av det, än att göra som jag gör. Protestera, även om det är tyst och i skrift. Jag tycker det är idioti. Jag läser, rörelse är livsviktigt, rörelser ger enorma effekter på hjärnan, rörelse stärker immunförsvaret osv, osv i en lång räcka. Det har tydligen inte någon tänkt på när man svetsar igen dörrarna till folk. Ja, nu har inte svetsat igen dörren men jag får ju bara använda dörren ut från min tomt i mycket liten utsträckning. Man svetsade igen dörrarna i Kina har jag hört. Kan vara fake news. Tror snart inte på något som skrivs om det inte ligger någon vetenskaplig grund bakom.

Regn i Spanien och ingen sol!

Men regnet här har lockat fram en massa sniglar. Jag undrar var de håller hus när det inte regnar. Ligger och slumrar och väntar på vatten, eller vad gör dem. Kan säkert googla det. Men nu när jag nyss var ute med hundarna på deras superkorta runda så fanns det en massa av dem, på trottoaren, på gatan, på murarna ja överallt. Så många att jag inte kunde undvika att trampa på någon. Bad visserligen om ursäkt men det hjälpte nog inte. Den stackarn blev av med sitt hus. Kan de bygga nya hus? De där människorna som är utan hus, hur gör de nu när det är karantän, jag tänker då på uteliggarna. De får inte vara utanför sitt eget hus eller lägenhet och så har de inget hus eller lägenhet. Vad gör dem? Kryper in i hålrum så fort polisen dyker upp? Eller har Spanien lyckats att få in dem på de tomma hotellen som finns här i massor nu. Det kunde ju vara en behjärtansvärd insats att ge hotellrum till de som inte har någonstans att bo. Men jag har läst att hotellen har erbjudit sig att upplåta rum till covid-19 smittade patienter. Ett gott initiativ det också. Men var tar i så fall uteliggarna vägen? Trycker ihop sig i en ockuperad lägenhet eller hus, antagligen många i samma lägenhet, men får man inte åka mer än en i en bil så borde det ju vara begränsningar hur många som var tillåtna i samma hus också, eller hur? Storfamiljer borde ju förbjudas nu. Speciellt de med olika åldersgrupper.

Läser också i svenska tidningar att man ordnar grupper med barn som en eller två föräldrar kan gå till lekparker med så att de andra föräldrarna kan få ro att jobba hemifrån. Ja, det är ju gott och väl, men det fungerar inte heller här i Spanien. Man får inte gå till någon lekpark. Tycker väldigt synd om de föräldrar som måste ha sina barn hemma dygnet runt. Barn med mycket spring i benen. Jag ser ju bara på mina hundar att de försöker att springa och busa mer med varandra nu än när jag kan gå långa promenader med dem. Själv kan jag tänka mig vad som hade hänt om jag skulle hålla mina tre barn i isolering under deras tonårsperiod. Helt säkert någon av dem hade inte överlevt. Det hade blivit ganska mycket slagsmål. Nu har de ju faktiskt skärmen att sysselsätta sig med. Antager att det där med begränsad skärmtid är ett minne blott. Man måste ju orka med att ha dem hemma. TV och Ipad kan nog hjälpa till lite, men inte för deras rörelsebanor. Och även ungar mår bäst av rörelse. Medan jag skriver börjar molnen att torna upp sig igen på himmelen. Ja, underbart är kort. Men hur som helst vi vet att aktiviteter utomhus är bra och inte smittar. Det är tydligen bara i Sverige som man fortsätter med ridsportsarrangemang. Ja, lite svårt är det att komma så nära en annan människa att man blir smittad eller smittar om man sitter på en häst, men många tror ju att om man bara ser en annan människa så blir man smittad. Jag är ju ganska säker på att Agnes Wold har rätt när hon säger att det är okey att gå på träningscenter, eftersom apparaterna man sitter på oftast har goda marginaler till nästa människa, men att man kanske skall undvika gruppaktiviteterna.

Sedan är det ju det där om vi har en scouthjärna eller en soldathjärna. Soldathjärnan tror utan att sätta något som helst frågetecken på det som gruppen tror på medan scouthjärnan söker lösningar som kanske inte alltid är de bästa. Jag vet inte helt vilken hjärna jag är ägare till. Troligen inte soldathjärnan. Det mesta har ju blivit politik och ett klassiskt exempel är stängda gränser. Där det finns en rörande samstämmighet mellan experter i hela världen att gränssättningar har aldrig fungerat och kommer aldrig att fungera. Men det är ju det där som inte är logiskt helt att allt främmande är farligt och då försöker vi stänga in oss istället för att lyssna på experterna. Det blir liksom med Kina som bombade med kemikalier för att visa att de var handlingskraftiga även om de visste att det inte hade någon som helst effekt på smittospridningen. Men människorna kände sig tryggare. Och det kanske är en god effekt. Det blir som att sätta på sig munskydd och använda handsprit tills vi får eksem. Det har inte någon direkt effekt på smittospridningen men folk upplever att de gör något och då känner de sig tryggare. Samma effekt har kanske hamstringen av toalettpapper.

Men nu den åttonde dagen av ofrivillig karantän så börjar jag faktiskt tänka att det kanske inte hade varit så dumt att vara i ett parförhållande. Det är en tanke som jag inte trodde att jag någonsin mer skulle tänka. Men det finns ju något i att ha någon att gräla med. Att få ösa ur sig lite ilska på. Bara för en stund, jag kan inte tänka mig att vara i en parrelation under en längre tid, men kanske några timmar om dagen när man sitter i karantän. Är det möjligt. Kan man sätta in en annons att man behöver någon att bråka med 2 timmar om dagen, ja det är ju omöjligt här eftersom man inte får ens prata med grannen mer än i telefon.

Sitter fortfarande och tänker på hur jag skall motivera mig till att göra något meningsfullt. Mina skåp är städade och golvet är torkat, kläderna är tvättade och disken är diskad. Ja, det var ju det där med att läsa spanska, det hade ju varit något, men klarar just nu inte att koncentrera mig under en längre period. Blir liksom fast i meningslösa sysselsättningar istället för att göra något vettigt. Men jag har nog lång tid på mig att försöka fundera ut hur jag skall motivera mig. Det här kommer ju inte att förändras i första taget.

På tal om att vara lat och inte röra sig så mycket som ens kropp behöver så går den här karantänen också ganska hårt åt sömnen. Inga nya intryck för hjärnan gör att man liksom inte kan slappna av helt. Hjärnan går på tomgång men med full aktivitet på något sätt. Lägger mig väl ungefär i normal tid, somnar inte, somnar en stund, vaknar, är vaken ganska länge, somnar en stund och vaknar igen. När klockan äntligen är fem så ger jag mig själv tillåtelse att bestämma att natten är över även om det fortfarande är mörkt ute. Känns ganska skönt. Sedan läser man att sömnen är väldigt viktig för att man skall vila hjärna och kropp. Men just nu vilar jag ju både hjärna och kropp hela tiden, men definitivt inte på rätt sätt. Skall kanske läsa lite mindre och tänka lite mindre än vad jag gör just nu. Men vad skall jag då göra?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s