Hjälp, jag har blivit folkskygg!

Jaha, så går corona och covid-19 in i en ny fas. Nu verkar det som om alla länder som har haft stränga restriktioner börjar inse att detta inte kan fortsätta i längden. Nu öppnar de upp lite successivt, visserligen, men de öppnar upp. Verkar som om vi här i Spanien får lov att gå ut och gå, cykla och röra oss en del från och med 2 maj. Inte illa. Kanske de börjar förstå något. Nu skall inte jag låtsas att jag begriper mer än andra icke-experter. Men jag är inte politiker, så jag måste ju inte visa mig handlingskraftig som tydligen ”folk mest” önskar, verkar det som. Många länder hoppas kanske på att smittan skall stanna av i och med varmare väder som en del andra influensaepidemier gör. Kanske, kanske inte, men hur som helst så är ju inte viruset försvunnet, så då har vi det på nytt till hösten. Skall man stänga ner länder då också, eller har man förhoppningsvis lärt sig att det inte är rätt väg att gå.

Många tror ju inte på att sjukdomen ger immunitet, vilket vi klart inte kan vara säkra på eftersom den är så ny, men många som inte tror på immunitet, tror på ett vaccin. Förstår inte hur det skulle gå till. Ingen immunitet, inget vaccin. Det antager jag att de flesta förstår. Vaccin bygger ju faktiskt på immunitet, så i så fall får vi väl hoppas på att de som dör, dör och de andra får det lindrigt fortsättningsvis också.

Sedan blir jag så förvånad över att en del menar att det är de olika ländernas fel om man blir sjuk i covid-19, åtminstone Sveriges fel. Om man bara stänger allt, så är det viruset fel, men om man inte gör det så är det landets fel. Oavsett om fler dör procentuellt i länder där man stänger ner allt, så har liksom landet gjort vad de har kunnat och därför är det virusets fel då. Alltså åtgärder är bättre än kunskap verkar det som. Kan ju förstå att folk är rädda, men all rätt. Men samtidigt blir det ju lite problematiskt när alla logik försvinner. Har svårt att förstå deras resonemang. Men många hoppas väl att viruset på något oförklarligt sätt skall försvinna.

Det är ju det här med äldreboendet som man menar att man också misslyckas med. Det är ju helt omöjligt att lyckas med det, så länge vi inte har robotar som sköter alla omvårdnad. Är inte säker på att de äldre, sådana som jag, hade gillat läget. Undrar vad en robot hade gjort med en förvirrad och dement gamling. Försökt med milt eller hårt våld att tvinga den till att inte gå utanför sin dörr, eller? Själv skulle jag föredra att bli vårdad av människor i alla fall. När man hamnar på äldreboende, så har man ju faktiskt inte så länge kvar att leva. Jag tror att i snitt så lever man cirka 7 månader efter att man har kommit in på ett äldreboende. Många av de äldre som dör där i covid-19, dör kanske en månad eller två tidigare än vad de hade gjort annars. Många blir kanske helt förskräckta över att jag kan resonera så kallt kring döden. Men döden är faktiskt en naturlig ting, speciellt när vi blir äldre. Men det låter som om vi till varje pris måste hålla döden undan för oss. Den skall betraktas som något onödigt, inte som något naturligt.

Annars fungerar livet här som vanligt. Ser inte så många, men börjar nu tycka att det känns lite konstigt när jag ser någon. Fördriver dagarna med en massa meningslösa aktiviteter, men dagarna går ju. Det blir kväll och en ny dag efter det. Man kan anpassa sig till det mesta. Så även om jag inte tror på den här nedstängningen av länder, så förhåller jag mig till det. Jag har ju levt ensam så pass länge att jag kanske har lättare att anpassa mig till att inte se någon människa. Likväl var och handlade i tisdags, det var 4:de gången på 7 veckor och började nu se att det fanns fler och fler människor som var ute, alltså ute på trottoaren och vägen. Det kändes ganska bra. Och jag reflekterade också lite kring detta, tror inte folk i allmänhet kan klara av en mycket längre karantän. De bryter mot förbudet, tittar säkert noga på att gatan innan de går ut så att poliserna inte är i närheten, och de kan ju inte vara överallt, även om Spanien har många poliser.

Ja, det var rapporten för dagen. Händer ju inte så mycket, så det blir inte så mycket att skriva om. Likväl hoppas jag på ett normaltillstånd så fort som möjligt. Och att viruset då får ha sin gång, den försvinner som sagt var inte.

En kommentar

 1. Hej!
  Roligt att höra(läsa )av dig. Började nästan bli orolig. Bra att du har gnistan kvar. Måtte den inte galna. Här blir det inget valborgsfirande! Likarna det. 8 grader bara. Sitter och kollar på den stora älgvandringen. Rätt som det är dyker det upp några älgar i skogen. Snön ligger kvar där uppe i Jämtland så det är skönt att vara i skogen i fotöljen. Det blir mycket tv. Vi har verkat av en del spännande serier och naturprogram. Skönt att trycket börjar lätta där nere så du kan komma till stranden och kanske spela boule också snart.
  Trevlig valborg! Höll på att skriva midsommar men så långt har det inte gått. Sköt om dig! (och hundarna)
  Kram
  Kerstin

  Skickat från min iPhone

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s