Anarki har utbrutit i Spanien! Glad för det!

Ja, nu får vi alltså lov att gå ut och gå. Det har jag gjort.Igår klarade jag av 11,2 kilometer och 17 465 steg. Första gången på länge. Dagen för dess var inte heller helt galt, men hade inte min klocka på mig hela tiden, så lite mer osäker på längden och stegen. Men fortfarande osäker på reglerna. Ganska säker på att jag får lov att ha med mig hund, men tiderna är en annan sak. Har förstått det som så att vi som är över 70 har egna tider men att vi också får lov att gå på de tider som gäller från 14 år och uppåt. I så fall är vi lyckligt lottade. Nu är det tydligen så att vi bara får vara ute en gång om dagen. Tidigare gick jag ju ut med hundarna flera gånger om dagen och tror att jag fortfarande får det, men vet inte. Allt är lite luddigt. Men 70+ har tydligen egna tider så att de som är räddast kan försöka undvika de som är under 70. Kanske de under 70 smittar mer än de som är över 70. Vad vet jag? Sedan är det ju också så att när jag har varit ute så har jag visserligen sett folk, men det har varit flera meter emellan dem och mig, så inte vet jag vad de tror om smittan. Kanske en del tror att det är synintrycket som smittar. Ser man en annan människa så kan man bli smittad. Men alltså vi har en tid mellan 19:00-20:00 för oss 70+, jag använde mig av den tiden igår. Fantastiskt att se att nästan 8 veckors karantän har fått folk att se så unga ut. Det kanske är ett nytt föryngringselexir att befinna sig i karantän. Jag såg till och med en som helt säkert såg ut att vara under 10 år tillsammans med en som såg ut som en förälder i 30-årsåldern. Men naturligtvis var det väl så att utegångsförbudet hade gjort att de såg yngre ut än vad de var. Eller kan det vara så att anarki har utbrutit i Spanien. I vilket fall som helst så blir jag ju glad över att se att folk nu är ute, oavsett hur unga eller gamla de är.

Jag blir lite konfunderad över att folk på FB, ja jag tillbringar en del av tiden på FB, blir så förskräckt när man visar bilder på folk som är ute. Oavsett om det inte ser ut som om de är närmre än 1-2 meter från varandra, så reagerar folk med fasa. Jag tror att de har blivit folkskygga. När de ser mer än en människa så blir de rädda. Då är det ju inte så konstigt att en del människor har för sig att Sveriges sätt att tackla viruset på kommer att medföra att hela den svenska befolkningen dör. Och nu kommer alltså även Spaniens befolkning att dö eftersom vi får gå ut och gå. Ingen verkar att tro att det är bättre att träffas utomhus än att 2-3 generationer blir inspärrade i sina hem tillsammans.

Man skall dock akta sig för att skriva sådant på FB. Någon var upprörd över att någon badade i en gemensam pool. Alltså de poolerna som hör till 10-12 hushåll. Jag skrev något som att det är väl bara att själv låta bli att bada om man är rädd att vattnet smittar, eller vad det nu är man är rädd för. Fick ganska hätska svar att jag inte brydde mig om att folk blir smittade och kan dö. De som skrev att man kunde anmäla det till polisen fick positiva svar. Jag har ju inte så stor erfarenhet av att leva i en polisstat förrän nu, men trodde inte att vi skandinaver skulle förfalla till angiveri. Undrar varför det blir så viktigt att passa på andra, själv har jag svårt nog att passa på mig själv. Jag har till exempel gått mer än 1 kilometer från hemmet nu och till och med varit ute 2 gånger om dagen. Vågar knappt skriva det, men känner mig euforisk när jag gör det, lite paranoid också. Mötte en polisbil igår och tänkte att kanske de hade en bild på mig att jag var ute på morgonen också. Men jag vägrar att skaffa mig en app som kan visa var jag befinner mig till varje tillfälle. Förstår inte att det finns så många som vill ha det. Ja, den dagen de tvingar mig till det så måste jag väl, men jag kommer att vägra i det längsta. Men de flesta menar ju att jag är envis och trotsig i överkant, så det kan ju vara därför.

Värmen verkar i alla fall att ha kommit för att stanna och jag har sett över mina solcellslampor. En del av dem har lagt av helt. Jag vill åka till Ikea och köpa nya, men det får jag ju inte lov. Undrar när? Det verkar som om det dröjer. Hade hoppats på att den här alarmsituationen skulle upphöra den 11 maj, men nu har tydligen regeringen fått med sig några andra partier som vill som de och alarmsituationen fortsätter alltså. Det fanns en del rykten om att de andra skulle gå mot honom. Han alltså som sitter högst upp. Alltså Pedro Sanchez som är Spaniens premiärminister. Det verkar som om han önskar att stänga av landet helt från andra länder och helst ha sina invånare inlåsta, döda eller levande. Hoppas han inte får rätt hela tiden, utan att de som är förnuftiga försöker att rädda landet från total ekonomisk kollaps. Håller tummarna.

Nu har jag också lärt mig att varken Spanien eller något annat land som är med i Schengen avtalet kan förbjuda folk att resa mellan länderna. Hälsovårdsmyndigheterna gör det, men de har faktiskt inte mandat för att göra det. Länderna har undertecknat Schengen avtalet som säger att det skall vara fri rörlighet mellan länderna. Problemet är alltså att det går att förbjuda resor inom landet men inte resor inom EU och Schengen. Inrikesdepartementet säger att det finns inga restriktioner för spanska medborgare eller EU-medborgare som anländer med flyg från ett annat Schengen-land. Det är ju faktiskt lite intressant. Det innebär ju att om man hittar ett flyg som går så kan det finnas någon som försöker stoppa inresa, men att det tydligen inte görs och att de faktiskt inte heller har mandat att göra det. Nu skulle jag ju inte sätta igång en diskussion med Guardia Civil, verkar inte som om det är lönt till trots för att jag är trotsig så vet jag ju mitt eget bästa. Men lite kul är det ju tycker jag, att vi har fått för oss att de olika länderna kan stoppa in- och utresa, men att så inte är fallet likväl. Inte säker på att Danmark har förstått det. Man skall alltså ha med sig ett direktiv med Schengen avtalet så borde det ju gå bra. Kanske mitt barnbarn och hennes vänner kan komma till Spanien i sommar likväl om de har med sig ett Schengen avtal. Skulle vara underbart att få träffa någon i min familj igen.

I vilket fall som helst, hur nära folk än är varandra så tycker jag att det är helt underbart att folk är ute och rör på sig. Ja, jag håller väl med om att man skall försöka hålla avstånd och undvika närkontakt med varandra. Vi behöver inte kindpussas och kramas om vi inte bor samman. Vi skall försöka hålla nere smittorisken i den utsträckning som sjukvården klarar av, men inte utrota den, eftersom det är omöjligt.

Ja, det blev mycket om corona idag igen, men annars mår jag bra nu när jag faktiskt får gå ut och gå igen, men saknar min strand och mina strandpromenader, hoppas de också kommer igång snart. Men tror att anarki har utbrutit i Spanien, då ingen klarar av att hålla sig till alla dessa olika timmar och vad vi får och inte får göra. Tror att Spaniens regering snart måste ge upp detta projekt.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s