Att klaga är tydligen livsluft!

Jag blir så trött på alla de här klagomålen på andra än sig själv. De äldre klagar på att de unga inte bryr sig, som om de äldre inte själva har ansvar för att se till att de inte blir smittade. Verkar som om de menar att om bara de yngre inte träffas så blir inte de äldre smittade. I mitt huvud är det enkelt, håll er ifrån de yngre om ni är rädda för att bli smittade. Javisst är det en mänsklig rättighet att få lov att gå ut och gå där man vill gå ut och gå. Men i många länder som till exempel Spanien där jag bor för tillfället, så är den rättigheten inte självklar längre. Men även här samlas klart de yngre. Varför skall deras liv begränsas lika mycket som de äldres? Det är ju inte de som löper den värsta risken. Men om nu de äldre är så rädda för att bli smittade. Stanna inne, ta eget ansvar istället för att klaga på de andra.

Stämningen har blivit mer och mer aggressiv för personer som håller på sina egna rättigheter istället för att titta på vad de själva kan göra,för sig själva. Det här med munskydd verkar ju nu som att om någon ser någon utan munskydd så menar de att de nästan är mördare. Klart att de yngre inte bryr sig lika mycket om det som de äldre. Det gjorde faktiskt inte vi heller när vi var i deras ålder. Man klagar högljutt när man har sett en bild av att folk samlas på ett ställe. Inte vet jag vad man skall göra åt det. Det borde ju vara de som är rädda för att bli smittade som höll sig ifrån de ställena istället. Det är ju lov utifrån vad jag har förstått. Man ger sig istället på den ena gruppen efter den andra. Trodde inte att mänskligheten skulle hemfalla till detta. Men det gör dem. Se till att andra räddar mig. Skriver man något på FB om att man faktiskt inte tror att munskydd är universalmedlet för att förhindra smitta, så får man nästan svar som att de ser på en som om man var för mord. Det finns inte en enda vetenskapligt utförd forskning som tyder på att munskydd är ett så fantastiskt medel för att förhindra smitta. Men man kan se om någon har munskydd på sig eller inte. Det verkar som om det vore det enda viktiga. Att man kan se att personen gör något. Inte om det hjälper, men att man gör något, vad som helst. Igår kväll när jag var ute med hundarna, med munskydd. Ja, jag använder munskydd inte för att jag tror på det, speciellt inte när jag är flera hundra meter ifrån någon annan människa, utan för att jag inte vill betala böter. Men hur som helst, utanför min grind stod det en hög med skrattande och glada ungdomar. Naturligtvis utan munskydd. Antagligen är det deras föräldrar som får betala böterna, så de bryr sig inte så mycket. Jag själv blir ganska glad när jag hör deras skratt och upplever att de känner sig lyckliga och fria. Mig gör det definitivt inte något att de inte har munskydd på sig. Själv hade jag mer än 2 meter till dem när jag hälsade på dem och log. Men de kunde självfallet inte se att jag log. Jag hade ju munskydd. Skulle jag vara rädd för att bli smittad, så hade jag ju låtit bli att gå ut medan de stod där. Det hade varit mitt ansvar, inte att bli sur på ungdomarna för att de stod där och pratade och skrattade och tog på varandra.

Svenskarna är nog de värsta i att klaga över sitt eget land. En hel del andra människor är så glada över att deras länder tar ansvar för att begränsa smittan, som om Sverige inte har gjort det. När de talar om att begränsa smittan, så menar de att de tar till tuffa metoder som att stänga folk inne, oavsett om det verkar eller inte. Det är liksom inte det som är tanken, men att landet bestämmer att göra saker som märks, inte bara ge rekommendationer. Det är helt klart inte demokrati som önskas. Är det så att vi skall ge upp tanken på demokrati och ansluta oss till de länder som i alla fall är tydliga med att de har diktatur. I coronatider har det ju blivit så att många människor önskar diktatur. Att landet bestämmer vad de får eller inte får göra. Inte att de själva tar eget ansvar. De svenskar som är mest negativa och inte vill höra överhuvudtaget att Sverige gör något som helst rätt använder ju hela tiden dödstal som argument. Ingen ser på andra förklaringar. Samtidigt som de också är väldigt dåliga på att se på andra orsaker till dödstal. De jämför inte heller med länder som har högre dödstal, även om många av de länderna inte har rapporterat dödstalen i covid-19, lika ansvarsfullt som Sverige har gjort. De ser på Norge. De ser inte på att Sverige hade nästan en miljon fler invånare som reste under den aktuella tiden än vad Norge hade. De ser inte på Belgien som hade lock down och till trots för det har högre dödstal, eller Spanien som hade utegångsförbud och till trots för det hade högre dödstal. De älskar att klaga på Sverige.

Personligen är jag också väldigt glad för att jag inte heter Stefan Löven. Inte för att jag är socialdemokrat, men jag tycker synd om honom. Han hade inte en chans att lyckas få till avtalen med EU utifrån vad han önskade. Men han försökte ju i alla fall. Mer kunde han nog inte göra. Två dagar blev fyra dagar och nätter innan de var tvungna att gå med på en kompromiss, som de nog hade räknat med från början. Fyra länder hade inte chans att stå emot resten av EU. Men de nådde i alla fall fram till en kompromiss. Ingen vinner på en kompromiss, alla är förlorare, även Tyskland och Frankrike. De fick också ge med sig till en viss del.

Sedan skriker också alla på mer pengar. Mer pengar går ut, men var och en slåss för att just deras intresse skall få mer pengar som inte finns. Mer pengar till äldrevården och sjukvården är ganska populärt just nu att önska. Mer i pension, inte öka pensionsåldern. De är nog mest de friska pensionärerna som slåss för det. Det är de som vill njuta av livet som de själv vill och helst pensionera sig när de är 50 år så att de har många år på sig att inte jobba. Inte en tanke på att någon måste betala deras pension. Inte en tanke på heller att när man införde pension för en si så där 100 år sedan, så var pensionsåldern 67 år och genomsnittlig levnadsålder tror jag ungefär 70 år. Då jobbade de flesta under 67 och kunde betala de äldres pension i skatt. Nu har man sänkt pensionsåldern till 65 och genomsnittlig levnadsålder är över 80 år. Det går liksom inte ihop i mitt huvud. Samtidigt som vi har fått väldigt många fler sjukpensionärer. Och många lever till de är 100 år. Ekvationerna går inte ihop i mitt huvud. Vem skall betala pensionen för oss? Det är ju inte så att länderna kan trolla fram pengarna som alla vill ha en bit av. Nej, aldrig i livet om jag skulle vilja vara den som man utsåg hade ansvaret för en ekvation som omöjligt kan gå ihop och där alla tittar mest på sig själva och inte på det gemensamma.

Men om jag skall gå från corona och mina lite upprörda känslor i förhållande till det, så väntade jag idag på att få mina glasväggar insatta i min pergola. Läste dock på mina email imorse att de inte kommer förrän imorgon. Jag som hade planerat att fira väggarna med ett glas Cava ikväl. Får alltså vänta med det till imorgon kväll. Skall kanske inte ta Cava, skall kanske ta vin istället. Man kan ju inte spara resterna av en Cava till nästa dag. Jag är ju inte sådan, klarar av att dricka en hel flaska, men borde kanske inte. Kunde ju bjuda in mina engelska grannar som har anlänt nu och öppna 2 flaskor Cava istället. Mina engelska grannar har tydligen en ny livsstil. Nu hör jag ett engelskt gymnastikprogram från klockan nio till klockan tio på morgnarna. Har lust att titta över muren för att se om de verkligen följer det. Verkar ganska intensivt. Han som utdelar instruktionerna låter i alla fall väldigt andfådd. Men alla tar ju till sina sätt i att hålla kroppen i trim, nu när det har blivit lite svårare att göra det med strandförbud och stängda gym. Själv har jag ju nu några morgnar verkligen jobbat med att hitta alternativa turer istället för mina strandpromenader, men misslyckats att motivera mig. Det blir liksom inte samma känsla att köra bil ner till stranden och inte få lov att gå på stranden, utan gå ovanför stranden. Det har nu istället blivit att jag tycker att det är onödigt att köra bilen ner dit och istället hemfallit till att gå omkring på gatorna här med hundarna i koppel. Blir verkligen inte samma sak. Och inte heller lika inspirerande att gå långt. Får ta mig i kragen nu och undersöka hur reglerna ser ut på ”mitt” gym. Har fått för mig att det är öppet, men inte helt säker och kommer inte att gå dit om man har munskydd som krav. Har också hört att det är tidsbeställning som gäller. Måste alltså åka dit först och höra mig för, har ju betalt för ett helt år och hann inte använda mig av det mer än i 3 månader innan det stängdes. Jaha, så blev det corona igen. Verkar som om det är coronan som styr allt jag gör nuförtiden.

Det är ju viktigare att utöva motion ju äldre man är, men det har man tydligen inte tänkt på när det gällde utegångsförbud. Det är nog en del äldre som jag, som inte får lika mycket motion i dag som före coronan. Läste också att nu har man fått fram ett vaccin på Astra Zenica. Men läste också att det har testats bara på yngre personer, så det är ingen som känner till hur det verkar på äldre. Och också att antikropparna tydligen sjunker ganska så snabbt. Ja, då blir det väl att vaccinera den yngre befolkningen, som i regel inte blir särskilt sjuka, var tredje månad. Låter som ett vettigt projekt. Hur många miljarder var det vi var nu igen i världen. Låter som EU får begära mer pengar för vaccinering. Men de är ju ganska så bra på det. Det blir helt säkert inte billigt.

Läste just på FB om en som hade fått böter när han stod och rökte utan munskydd. Svårt att röka med munskydd tror jag, men kanske man inte får lungcancer av det. Vem vet! Men han hade munskyddet med sig, hängande kring handleden. Han skulle ha haft det under hakan istället. Fantastiska hemgjorda regler som florerar. Tror inte att WHO rekommenderar att man skall ha ett munskydd hängande kring hakan. Men poliserna skapar nog sina egna regler här, bara de får in lite böter. Man kan nog överklaga, men får nog inte rätt förrän om några år, eftersom domstolarna tydligen just nu översvämmas av alla överklagande på hemgjorda polisreglerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s