Sjusovardagen!

Igår regnade det inte här. Det var sjusovardagen igår och hade det regnat igår så hade det alltså fortsatt att regna i sju veckor. Tror att folk i Spanien hade blivit överraskade. Tror inte att det har hänt någon gång. Men tänk om. Naturen hade ju exploderat här, värme och regn vilken kombination för alla stackars växter som just nu blir brunare och brunare. Det var ju ovanligt mycket regn i våras här och det blev också väldigt mycket grönare än vad jag sett tidigare. Men nu är det varmt och sol hela tiden, och det regnade alltså inte på sjusovardagen. Sjusovardagen handlar tydligen om 7 killar som gömde sig i en grotta för sina fiender och sov i 200 år. Inga sömnproblem där inte. De behövde i alla fall inte något sömnmedel och ingen har sagt något om åldrandet heller. Det kanske stannade upp. Men tänk er själva hur det skulle vara att vakna upp om 200 år. Eller om vi säger att vi somnade för 200 år sedan och vaknade nu. Prata om science fiction. Alla gick omkring med något för ansikte och mun och aktade sig för andra. Ja, för att inte tala om data, bilar och allt annat som har tillkommit. Jag tror att jag hade begått självmord. En värld som jag inte förstod något av och inte något som stämde med min erfarenhet. Det kan stundtals vara ganska svårt att anpassa sig till en massa nya påbud och förändringar, men då har jag ju ändå varit här hela tiden. Hade jag hoppat över 200 år så hade det varit en annan sak. Och tänk alla virus som jag hade blivit exponerad för som jag inte hade haft en gnutta motståndskraft mot. Jag hade klart inte behövt att ta livet av mig själv, jag hade dött i en liten snuva eller något annat lika vanligt. Lars Gideon Wiklund tror jag att han hette införde en fest för att fira sjusovardagen. Man skall ju ta alla tillfälle att fira, eller? Då skulle man äta 7 varmrätter, 7 desserter och skölja ner allt med 7 snapsar. Inget sagt om de fick lov att dricka vatten också, antagligen inte. Inte konstigt att de somnade efteråt. Men jag skulle inte vilja träffa dem dagen efter när det skulle försöka kvitta sig med all denna mat.

Som tidigare sagt inte lätt att sitta i en beslutsställning i Sverige. Jag har läst mycket kritik om att Sverige testar för lite och har för lite förbud. Nu kommer det klagomål på att man testar för mycket och att det kostar för mycket. Samtidigt kommer det klagomål på att man inte tillåter musikfestivaler och liknande och att man måste lätta på restriktionerna, som en del säger inte finns. Alltså att det inte finns restriktioner i Sverige och den delen av folket menar att man skall införa fler förbud, medan en del menar att man inte skall ha några förbud alls. Kan inte vara lätt att göra rätt då. Kan man lösa det med att inför förbud för halva befolkningen och inga restriktioner alls för halva. Då hade ju inte den äldre befolkningen heller kunnat klaga på att de måste sitta i karantän. De finns ju också, alltså de äldre som menar att de yngre borde ta mer hänsyn så att de själva slapp att ta hänsyn. Ja, vi kunde ju spärra in de yngre med utegångsförbud, så att de äldre kunde gå fritt omkring. Alternativen är många. Någonstans så kanske det är riktigt. De yngre smittar men inte de äldre. Inte vet jag, det finns ju så många nya upptäckter med det här viruset, så kanske det är så, eller så är det kanske inte så. Det där med kanske är inte något människor vill acceptera, de vill ha klara och tydliga svar, inte några kanske. De föredrar nog något Trump-liknande, en som berättar hur det är och vad man skall göra med övertygelse om att endast detta är rätt och resten är fel. Sedan kan ju vederbörande säga något helt annat en vecka senare, men med samma övertygelse. Tror att det är det vi vill ha. Får lite bättre kontroll då. Och kontroll vill vi ha, även om besluten visar sig vara fel efteråt.

Nu har man tydligen förstått även i övriga världen att bland annat Spaniens rapporter om antal döda i covid-19 inte visar den verkliga siffran. Det har ju varit ganska så klart länge. Spanien är klart inte ensam om detta fenomen. Till exempel SydKorea som säger sig inte ha haft ett enda fall. Ja, någon tror säkert på det och andra är skeptiska. NordKorea skall vi ju inte prata om. Det är inte någon som rapporterar något negativt om dem inte. Det finns väldigt många andra länder som gör samma sak och likväl fortsätter man att rapportera och jämföra det ena landet med det andra. Bara det ser bar ut på papperet så är det bra. Vi vill nog bli lite lurade och kunna klaga på det ena eller andra landet. Mest på Sverige verkar det som. Åtminstone svenskarna på FB:s spanska sidor. De tolererar inte att man säger något ont om Spanien, men det är fritt fram att klaga så mycket som möjligt på Sverige. Lite märklig inställning. Missförstå mig inte, jag bor ju i Spanien och tycker om landet, men att de inte gör allt rätt här heller är jag ganska medveten om. Inte allt görs rätt i andra länder heller, men jag hoppas och tror att man gör det bästa möjliga i omöjliga situationer.

Även jag klagar en del på Sverige. Nu pratas det om att införa ett tredje kön till exempel. Vad är ett tredje kön? Ja, det finns tydligen en del som man har svårt att bestämma om de är kvinna eller man. Men ett tredje kön, det borde väl bli fler än tre. Eller? Om man nu menar att en man eller en kvinna är heterosexuell, så kanske man borde införa även ett kön för en som homosexuell man och en för en homosexuell kvinna. Hur skall vi därefter lösa problemet med offentliga toaletter? Kanske också för de som är trans sexuella osv, osv i en oändlig form. Den här genusvetenskapen gör mig tokig. Jag som envist vägrar att använda ordet hen. Jag tycker det är lika lätt att skriva och säga henne/honom eller han/hon. Men idag skall det vara hen alltså. Fungerar inte på mig, måste slå vakt om min ålderdomliga inställning. Gammal är jag ju, så då måste jag väl få lov att uttrycka min ålderdomliga inställning. Pratade en gång med några av mina barnbarn om vagina och penis. De menade att det inte fanns något sådant ord, de menade att rätt ord var snippa och snopp. Jag höll envist och håller fortfarande kvar min inställning om att vagina och penis är det rätta ordet. Envishet är ju en dygd, eller var det kanske tvärtom. Men mina barnbarn är lika envisa. Undrar vem de kan ha ärvt det av? Inte mig i alla fall, jag har all min envishet kvar.

Man kan lita på mig att jag är envis. Det där orden lita på är också lite dubbeltydigt. Vi säger ibland att den människan är inte att lita på. Stämmer det. Trump till exempel kan man väl lita på att han säger en hel del lögner, eller hur. Då kan man ju lita på honom. Mig kan man lita på att man inte skall berätta en hemlighet för, jag glömmer att det är en hemlighet och man kan lita på att jag plötsligt har berättat den eftersom jag glömt att det var en hemlighet. Man kan också lita på att jag är envis och att jag är inkonsekvent. Kan mena en sak och handla på ett annat sätt när jag väl kommer i den situationen. Jag menar att man skall stå upp för sina åsikter och slåss för dem, men ibland hamnar jag i situationer där jag tar det säkra före det osäkra och bara håller god min. Kanske jag är ensam om det. Vet ju att jag många gånger sade nej till olika saker när mina barn frågade, men efter lite tjat så gav jag ofta med mig. Lita på att jag är inkonsekvent, envis och berättar om hemligheter. Men det är väl också att lita på. En del kan jag lita på att de i grunden är väldigt snälla och trevliga, men att de kanske inte bara är det. Har sidor som inte är lika positiva som jag kanske också kan lita på att de har. Ord, ord och åter ord. Skall kanske inte veckla in mig i dem.

Munskydd igen. En inarbetad tradition i Japan. Man är lojal mot sitt jobb och därför sjukskriver man sig inte när man är sjuk. Bär munskydd istället. Svårt att till och med där visa någon forskning eller statistik om det var till nytta eller inte. Jag trodde att man skulle stanna hemma om man var sjuk? Men inte Japan i alla fall. Vart tog förbud mot att bära Burka och Niqab vägen?Tycker mig ha läst att det är viktigt att folk ser ansiktet på andra människor. Så är det alltså inte längre. Nu skall man bara se ögonen. Man har tydligen förbjudit Burka och Niqab med motiveringen att man måste kunna identifiera människor och det kan tydligen inte göras bara genom att man ser ögonen. Nu rekommenderar man munskydd i 130 länder, en del länder obligatoriskt. På maskerader skall man ju ofta använda mask för att inte bli igenkänd och nu är det alltså inne att vara på maskerad hela tiden. Hur går det med fortkörare som blir fotograferade. Borde vara svårare att få dem fällda när de har mask, eller? Jag tog på mig min sons fortkörningsböter en gång. (Han hade kört för fort lite för många gånger), men kom inte undan med det, eftersom fotot var för bra. Vi hade kanske klarat det om han hade haft mask på sig. I GB menade någon att det skulle vara samma straff på att inte använda munskydd som att köra rattfull!! Munskydd fungerar tydligen idag som ett uttryck för omtänksamhet mer än som ett skydd mot smitta. Gör den någon nytta? Troligen inte men den inger förtroende. Den förklarar inte ens skillnad i dödstal mellan olika länder, men kan kanske också bidra till att öka smittorisken. Det vet vi inte ännu. Men det nya är använd munskydd för att visa att du bryr dig, oavsett om det har någon nytta. Så har det blivit. Kanske på sikt något gott, men är väldigt osäker på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s