För mig ovanlig social samvaro sedan corona kom!

Nu har jag bara 4 inneboende kvar hos mig. Mitt barnbarn åkte hem igår. Ledsen som alltid när mina älskade barn och barnbarn åker härifrån. Mitt 18-åriga barnbarn har varit helt underbar att ha här. Det var ju så längesedan jag hade något socialt umgänge här i mitt hus. De 5 kom invaderade och skapade liv och rörelse. Visserligen så ser jag att ett hus fullt med tonåringar slits ganska så fort. Det verkar liksom att de inte kan hålla reda på sig själva. Glas krossas, luftmadrasser går sönder, finns liksom bevis på att de finns överallt i huset. Inget går helt säker. Men det är det värt. 18-åringen som hade körkort har alltså åkt härifrån, så nu får de antingen be mig att köra eller stanna i huset om de inte vill gå. Jag rekommenderar inte någon som helst att gå längre sträckor mitt på dagen i den här värmen, och eftersom de inte vaknar förrän fram mot middagstid, så är det för varmt för andra aktiviteter än att bada i poolen. De kom faktiskt iväg till stranden en gång. De kom dit den enda dagen som det blåste ordentligt här. Skönt med blåst i värmen men det var ju klart badförbud i havet den dagen, så de fick inte möjlighet att känna på värmen i Medelhavet. De har också varit iväg och shoppat lite, men annars mest här i huset och närheten till bassängen. Ja, bassängen är också en sak som slits, bland annat finns det luckor till avloppsvatten och annat skit som samlas i bassängen, insekter och liknande. De luckorna håller inte när man hoppar ner i bassängen som kanonkulor och andra akrobatiska hopp. En luftmadrass håller inte heller när man hoppar ner på den med full kraft. Kanske de lärde sig lite fysik de gångerna, men inte säker på det. Min poolskötare som var här nu på morgonen, sade att det är förbjudet att hoppa och dyka i de allmänna poolerna i Spanien. Mycket som är förbjudet här. Undrar om han menade att jag också skulle förbjuda det, så att han slapp att montera i luckorna varje gång han kommer. Jag har inte förbjudet det.

Nästsista dagen som mitt barnbarn var här så fick jag veta att min försäkring inte gäller om jag lånar ut bilen till en familjemedlem som inte har haft körkort i 2 år och är över 25 år. Mitt barnbarn har haft körkort sedan juni i år och är 18 år. Det kommer visst inte i närheten av reglerna, även om hon faktiskt kör bil som en gudinna. Om nu gudinnor kan köra bil, men ni vet vad jag menar. Själv är jag helt trygg när hon kör. Men jag är väldigt glad över att jag inte visste det om försäkringen förrän näst sista dagen. De hade då en plan på att köra till Alicante på kvällen och då avrådde jag. Det kan vara nog så tufft att parkera i Alicante. Inte vet jag om det är lättare nu, när det inte är fullt så många turister här, men avrådde. De körde till Torrevieja istället och åkte karusell bland annat. Åt gjorde de tydligen på något hamburgerställe. Inte en kulinarisk upplevelse, men mat i alla fall, som jag förstod det. Hon körde alltså, mitt barnbarn, även om jag nu visste att försäkringen inte gällde. Hoppas att hon inte blev alltför nervös av den kunskapen. Bra gick det i alla fall.

Härom natten var det åskväder. En av de här i det här gänget är tydligen åskrädd. Svårt att vara det i min familj, där vi alla älskar åskväder. Skönheten och styrkan är så imponerande tycker jag. Jag blir inte speciellt stödjande för åskrädda, tvärtom frågar jag dem om de har tänkt att utsätta sig för åskan och se på storslagenheten eller fortsätta att vara rädd resten av sitt liv, genom att gömma sig och skrika till varje gång de hör åskan, eller ser blixtarna. Jag tror ju inte att de på fullt allvar vill överföra rädslan till sina egna barn. Men det gick bra, verkade som om hon lugnade ner sig efter ett tag. På morgonen när jag vaknade hade strömmen gått i hela huset. Min felsökning tar en stund, men slutligen så identifierade jag att en knapp i elskåpet inte gick att slå på utan att strömmen bröts. Det var tydligen knappen till varmvattnet och poolen. Berättade för gänget att de nog fick duscha kallt om de måste duscha. Visserligen hörde nog ingen på mig ordentligt, eftersom mitt barnbarn efter några timmar, när jag upprepade att varmvattnet inte fungerade sade att hon hade duschat och det hade varit varmt. Ja, värmen finns ju kvar ett tag, så det hade gått bra för henne. Tonåringar är nog inte så vana vid att lyssna på vad äldre säger, de låter det nog gå in genom ena örat och ut genom andra medan de tittar på något på deras mobiltelefoner som är värt mer uppmärksamhet från deras sida. Jag ringde i alla fall runt för att få tag i någon reparatör som skulle kunna hjälpa mig med det. Alla jag ringde hade tydligen semester. De flesta svarade inte överhuvudtaget, på något ställe sade de att de hade ferie och jag kunde återkomma den 28 augusti. Innan dess hade i alla fall vattnet med all säkerhet blivit ganska så kallt i varmvattensberedaren. Fick till slut kontakt med de som har installerat min golvvärme. De kunde komma på kvällen. Kom, såg och segrade. Det innebar att strömmen fungerade igen när de kom. Kände mig väldigt dum. De hade alltså kört en del mil för att komma hit och se att det inte fanns något som var fel längre. Jag intygar att det inte fungerade på förmiddagen och frampå eftermiddagen, då jag hade testat igen. Men när de kom så fungerade allt. Så är det, lite dumt. Men jag har sedan tidigare tänkt att installera någon kalkavhärdare då det finns väldigt mycket kalk här och maskinerna håller inte för det. Tog alltså vara på chansen när de ändå var här att fråga om det. Lite grand på att jag skämdes över att de hade fått köra hit. Men det är ju inget fel i att få in mindre kalk till maskinerna. Har alltså nu beställt kalkavhärdare.

Jag har också fått kontakt med firman som levererar vatten i 20 liters dunkar. Ingen kontakt förrän jag skrev ett upprop på FB om att jag ville ha hjälp att få kontakt med dem. Hade ju försökt att ringa både till firman och till han som hade kommit hit med vattenautomaten och vattnet. Ingen möjlighet. Telefonen till honom kopplades bort innan signalen hade gått fram. Firman lade på luren när de hörde att jag inte kunde spanska. På FB fick jag många goda råd och en del notat om att inget är gratis, de kommer säkert och begär pengar av mig fick jag veta. Det var ju det jag ville, men ingen kom, inge kontakt gick att upprätta med dem. En jättegullig tjej på FB hjälpte mig. Hon kunde spanska och hade en personlig kontakt på den firman som hon kontaktade och gav dem mitt telefonnummer. Nu ringde de, men samma sak hände. Telefonen ringde, jag svarade, telefonsamtalet bröts, jag försökte ringa tillbaka, samtalet bröts. Det fungerade liksom inte. Till slut så kom de likväl fram till mig, troligen hade deras firma haft telefonerna spärrade för utomlands samtal, och jag har ju bara ett norskt nummer. Men efter att de hade hävt spärrningen fungerade det. Jag fick till och med kontakt med honom som hade varit på besök här. Troligen den enda som kan engelska på den firman. Han lovade att komma med vatten, men ville veta min adress. Hade jag inte fått kontakt med dem så hade jag faktiskt fått maskinen och vattnet gratis, de hade ingen aning om vem jag var eller var jag bodde, men jag hade inte kunnat använda maskinen, eftersom jag inte hade mer vatten. Men nu har de det, mitt namn och min adress alltså. Nu får jag alltså 3 dunkar med vatten levererade till mig en gång i månaden för 29€ och om jag behöver fler kostar varje 20-liters dunk 3 € extra. Låter faktiskt bra för mig. Vet att det är dyrare än när jag som tidigare tappar upp vatten från kranen och sätter i kylskåpet till kylning. Men det blir väldigt många vattenflaskor i kylen när här är många som dricker vatten. Nu har jag tillgång till iskallt vatten hela tiden. Låter bra för mig. Dessutom kan jag tappa upp tevatten direkt från automaten också utan att värma i vattenkokare eller på annat sätt. Är också ganska praktiskt. Låter det som om jag försvarar mig, så är det kanske det jag gör. Men nu har jag valt den här lösningen. Det blir bra, tror jag. Till och med jag dricker mer vatten nu. Jag tycker ju bäst om kolsyrat vatten och det kan jag ju få nu med, men kallt med en gång behöver inte vänta på att det skall bli kallt. Jag har ju köpt en del läsk i värmen och släckt min törst med, det har jag slutat med nu. Dricker vatten istället.

Imorgon skall jag köra resterande av gänget till flyget. Därefter blir det väldigt tyst här. Kommer att sakna ljuden som de för, musik ständigt, skratt och skrik när de retas med varandra. Tror likväl att de är ganska nöjda med att åka hem. Att umgås med sina kompisar dygnet runt i 14 dagar, kan nog vara lite påfrestande för dem också. Kanske tur att det har varit en hel del fotboll på TV som de har följt, då kan de gå upp i den och pausa lite från social samvaro. Tror de behöver det ibland. Själv klarar jag mig med att sätta mig lite för mig själv och så har jag ju hela förmiddagen till eget förfogande, när de sover. Jag älskar ju att ha folk här, men är ju också lite introvert, så jag måste hämta energi genom att få vara ensam en stund. Det har fungerat utmärkt.

Hundarna komme med säkerhet att sakna dem mest. Fluffy vill inte gå och lägga sig hos mig när jag lägger mig på kvällen. Protesterar verkligen och jag blir tvungen att släppa ut henne till gänget, där hon sitter och håller dem sällskap tills de finner för gott att gå till sina sovrum. Även då verkar hon att vilja hellre sova hos dem än hos mig, men det förhindrar vi i alla fall. Undrar hur det blir när hon skall vara ensam med mig och Pippi igen. Tror hon bli deprimerad. Varje gång de har varit ute och kört hela gänget så har hon stannat i närheten av grinden och hoppats på att de skall uppenbara sig igen. Blir ett trauma för henne när jag kommer tillbaka ensam när jag har levererat dem till flyget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s