Julen är räddad!

Ja, julen är räddad. Jag har fått tag i en svensk julskinka. Förra året försökte jag ju inte ens, det var ju då jag höll på med 16WOH och där ingick definitivt inte någon julskinka, eller överhuvudtaget någon annan julmat. Det var grönsaker, kalkon, lax och fläskfilé. Enkelt och bra. Behövde inte tänka överhuvudtaget på vad jag skulle äta imorgon. Visste det på förhand. Nu är det ju lite mer komplicerat. Ja, det behöver det ju inte vara, jag skulle ju behöva gå in för den ”enkla” menyen. Alltså 16WOH meny. Det skulle nog min kropp också må ganska bra med. Men alltså julskinkan, den är ju speciell. Jag tycker ju om lukten av den på lillejulafton. Har köpt vitkål också så det blir brunkål och julskinka. Har till och med fått tag på lite löksill, som jag kanske börjar med. Och vörtbröd. Fick tag i det också. Pratade med mina systrar idag i telefon, FaceTime så att jag kan se dem också. De berättade att ansjovisen tog slut i affärerna i år. Jag fick tag i ansjovis. Undrade om jag skulle skicka lite svensk ansjovis till dem i Sverige. Alltså här i Spanien finns svensk ansjovis, men i Sverige tar den slut. Kanske inte så många här nere som gör Janssons frestelse direkt. Är inte säker på att jag skall göra det heller, men jag har ansjovis om jag skulle få lust. Risgrynsgröt skall jag också överväga. Kommer nog att ha mat för flera veckor framöver. Tur att ett av mina barnbarn kommer ner i mellandagarna. Hon och hennes vän kan nog hjälpa till att äta lite, om det inte är så att de är väldigt trötta på julmat. De brukar ju vara det efter julafton. Julborden brukar ju börja tidigt i Sverige men kanske de inte är lika attraktiva nu med corona. Hör ju att man börjar med att restauranggäster skall sitta stilla. Julbordet brukar man väl kalla gående bord även om jag aldrig har sett att julbordet går av sig själv. Men det blir i alla fall julskinka i år.

Jag har lyckats odla fram världens största apelsin på mitt apelsinträd. Tror det i alla fall. Den väger 850 gram. Blir problem om man skall beställa ett kilo apelsiner och alla apelsiner är i den viktklassen. Man måste dela dem om man skall få ett kilo. Nu tror jag inte att det är något som upprepar sig, eller jag hoppas att det inte upprepar sig. Förra året hade jag cirka 40 apelsiner, i år har jag tre. Vill hellre ha 40 normalstora än 3 jättestora. Tror att det har blivit någon mutation på grund av sjukdom på trädet. Trädet har fått blad som liksom lockar sig. Eller kryllar sig på skånska, och då har jag behandlat trädet med en massa konstiga saker som jag trodde skulle hjälpa. Resultatet blev en jätteapelsin, en lite mindre och en normalstor apelsin. Fortfarande krulliga blad. Inte säker på att jag får en enda apelsin nästa år.

Den stora apelsinen väger 850 gram, den lilla väger bara 550 gram och citronen är en alldeles normalstor citron.

Min GPS blev svart för någon vecka sedan. Skärmen alltså, inte helt svart, det kommer av och till några konstiga streck på den. Man kan alltså inte se backkameran heller, eller få in radion. Man kan nog det, men man kan inte se det. Den piper när jag backar för nära något, så kameran fungerar antagligen. Igår tryckte jag lite hipp som happ på skärmen och då började den plötsligt prata med mig. Den navigerade plötsligt. Sade alltså kör in i rondellen, tag första avfarten osv, osv. Inte en aning om vad den navigerade mig till. Visste ju inte vad jag hade tryckt på, skärmen var ju svart. Men det är i alla fall liv i den. Eftersom jag hade fått en tid på verkstaden i förra veckan så var jag där och fick besked om att de måste byta ut hela skärmen. Jag trodde att det var något enkelt, men det var det ju klart inte. Kommer att kosta nästan 2000€. De lovade mig att det inte bara var någon säkring. Hoppas att de har rätt. De kunde inte lova mig när de kunde byta ut den, men likväl ville de ha pengarna i förskott, annars beställde de inte en ny skärm. Hade ju aldrig i livet gått med på något sådan i Sverige, men här får jag väl ta seden dit jag har kommit, så jag betalde alltså och höll god min. En ganska dyr julklapp till mig själv om jag får säga det. Brukar inte ge mig själv julklapp, men får väl betrakta detta som en julklapp.

Nya kul restriktioner i världen som jag har förstått det. Nu pratar man alltså om den tredje sprutan. Jag har inte fått den. Har förstått att man den här gången själv måste ta kontakt, det har jag inte gjort. Skall ju inte resa någonstans och har ju dessutom läst att det kanske är bättre när man låter det gå längre tid emellan. Ja, jag kommer klart att ta den tredje sprutan också. Undrar hur många gånger vi skall vaccinera oss innan det här är över. Världen håller fortfarande på med stängda gränser lite här och där, förstår inte att de fortfarande inbillar sig att de kan hålla smittan borta om man stänger gränserna. Har hört att Frankrike har stängt gränsen mot England. Tror faktiskt att det kanske är mer beroende på brexit än på corona. Tyckte det var lite kul att höra att Sverige nu fordrar att norrmännen är vaccinerade om det skall komma in i Sverige. Tidigare har ju Norge verkat till att tro att de kunde hålla coronan borta bara de stängde gränserna mot resten av världen. De kanske har börjat tänka om, nu när de själv ligger i topp på smitta.

Det stod i tidningen att män är bättre på att navigera sig i världen, men att Skandinavier är bäst på det. Det handlar alltså om det vi kallar lokalsinne. Man har försökt att förklara det där med att mannen i genomsnitt är bättre än kvinnorna på att hitta fram i världen. Själv föredrar jag GPS, den hittar fram, inte alltid den vägen som jag vill köra, men fram kommer man. Man har haft förklaringen att tjejer leker med dockor och killar med lego. Själv tror jag att de kanska kan handla om simultankapaciteten, som närmast är noll hos män. Eller??? Hörde jag någon som protesterade. Men jag tror inte att det är så många män som medan de sitter på toa, ser till så att det finns extra toapapper, putsar spegeln när de tvättar händerna och torkar av handfatet. Man kan se det också på en middagsbjudning, kvinnorna pratar, tar upp potatis och skickar vidare, mannen pratar håller i skålen med potatis och tar upp potatis och skickar vidare när de har pratat färdigt. Alltså min teori går ut på att kvinnorna har mer än en tanke i huvudet och därmed kanske inte navigerar lika klart till en viss plats. Eftersom de har haft en massa fantasier kring varje objekt som de har sett på vägen dit. Hus som påminner om något annat, kanske något helt annat, kanske påminner dem om att de skall köpa diskmedel eller något annat lika svårförklarligt. Inte undra på att de har missat vägen till platsen dit de skulle. Nej, tacka vill jag GPS. Det finns ju viktigare saker att komma ihåg. Själv har jag dock upptäckt att om jag har kört fel en gång, så kör jag fel varje gång jag skall dit. Verkar liksom att felvägen har gjort djupa spår i min hjärna och den rätta vägen har aldrig blivit inprogrammerad. Tacka vet jag GPS.

Jag har fått en hund som vägrar att gå långt. Fluffy alltså. Inte vet jag vad som har hänt med henne. Hon vill gärna gå ut, men när jag vill gå lite längre så sätter hon sig på baken och vill inte mer. Imorse lyckades hon till och med komma ur sitt halsband. Hon ville omedelbart gå tillbaka hem. Jag drog henne från hemmet och hon drog för att komma hem. Lite jobbigt, jag som omigen försöker mig på den där timmen med power walk varje dag. Det är tydligen inget för Fluffy. Hon hade visserligen kräkts lite igår och idag, så jag får kanske ge henne en vilodag idag och se om det går över. Just nu ligger hon och sover, men det gör ju Pippi också och Pippi har inget emot att gå långt. Vi vilar idag alltså, det är bestämt nu. Ingen power walk idag. Gick dock 4 kilometer på morgonturen så hon fick inte vila helt och hållet. Men resten av dagen.

Jag har hittat tomteappar. Alltså appar där man kan ha tomten hemma hos sig. Tycker det är ganska kul att leka med. Blir nästan som att tro på tomten igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s